Чверть абітурієнтів не здали ЗНО з фізики

02.07.2015 17:43
У четвер 2 липня 2015 року, експертна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти під час онлайн-трансляції визначила пороговий бал «склав/не склав» для тестів з фізики, історії України, біології та російської мови. 
 
Зовнішнє незалежне оцінювання з фізики  виявили бажання пройти 51 545 абітурієнтів. Складали тестування лише 40 464 особи. Експерти зазначили, що цьогоріч тестування з фізики було складнішим, ніж минулого року. Рішення щодо визначення порогового бала з фізики було складним. Тривала довга дискусія, лунали пропозиції і шляхом голосування члени експертної комісії дійшли згоди і встановили пороговий бал “склав/не склав” для тесту ЗНО з фізики – 8! 
Не подолали поріг 9430 учасників ЗНО з фізики, а це 23,3 % абітурієнтів.
 Пороговий бал «склав/не склав» для тесту з історії України та біології набагато вищий. Він становить, відповідно,  25 та 24 бали. Ще більше - 28 - з російської мови. 
 
За даними УЦОЯО, на участь у ЗНО  з історії України, що відбулось 19 червня, зареєструвались 159 024  абітурієнти.  Взяли участь 130 464 особи.
 
75 експертів з різних регіонів України, які працювали у складі 9 комісій, запропонували пороговий бал «склав/не склав» для тесту з історії України – 27,75. На думку експертів, 13 % учасників ЗНО не складуть тест з історії України. Проте після отримання всіх результатів, скориставшись методом Ангоффа-Беука, експерти побудували графік і визначили пороговий тестовий бал – 25. Відсоток учасників, які подолають поріг, – 88,3 %. 
 
“За кількістю учасників тест з історії України другий після української мови та літератури, тому, зрозуміло, що кожен процент тягне за собою велику кількість абітурієнтів”, – зауважив директор УЦОЯО і запропонував перейти до обговорення.
На засіданні комісії, крім пропозиції погодитись із висновками експертів, висловлювались і думки щодо збільшення порогового бала до 26. Однак після обговорення експертна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти визначила поріг для для тесту з історії України – 25.
 
ЗНО з біології  виявили бажання пройти 98 372 абітурієнти.  Не склали тестування  10,7 % учасників.
 
Зовнішнє незалежне оцінювання з російської мови виявили бажання пройти 3 645 абітурієнтів.  Узяли участь 2168 осіб.  Експертна комісія запропонувала пороговий бал «склав/не склав» для тесту з російської мови – 28. За результатами обробки тестів можна зробити висновок: діти знають краще, ніж від них очікували експерти.
Не подолали поріг  8,1 % учасників ЗНО. Це означає, що 177 осіб не склали тест.
 
Нагадуємо, З липня Український центр оцінювання якості освіти оголосить результати зовнішнього незалежного оцінювання з історії України, біології, фізики та російської мови. Нині триває обробка бланків відповідей із зазначених предметів.