Конкурс "Учитель року" буде, але змінений

29.07.2014 15:05

Заступник міністра освіти і науки Павло Полянський на своїй сторінці у facebook запропонував обговорити майбутнє вчительського конкурсу «ВЧИТЕЛЬ РОКУ – 2015»: ЯКИМ МИ ХОЧЕМО ЙОГО БАЧИТИ?

Про зміни, що чекали на цей конкурс ми вже говорили на нашому сайті 6 липня цього року у статті "Учнівськийх олімпіад та конкурсу "Учитель року" більше не буде?"

Також було проведено опитування.  Більшість учасників голосування (40 із 116, або 34,5%), висловились за збереження конкурсу при умові його кардинальної зміни. Крім цього 24 учасники (20,7%) висловились за ліквідацію конкурсу. Ще 10 (8,6%) запропонували ліквідувати все: і конкурс, і учнівські олімпіади.

Хоча в той же час, 12 опитаних (10,3%) хотіли б залишити все як є. Отже питання актуальні і доволі непросте.

У одній номінації - учителі усіх фахів

На думку Павла Броніславовича,  І (районний, міській) та ІІ (обласний) тури Конкурсу будуть проходити без врахування фаху (який предмет викладає) вчителів. Кожен учасник представляє себе у таких, наприклад, номінаціях: 

вчитель-фахівець (спеціаліст зі свого предмету); 

вчитель-фасилітатор (вихователь, класний керівник, куратор); 

вчитель-громадський діяч; вчитель-експериментатор; 

вчитель-лідер у педагогічному колективі; 

вчитель-тьютор (вчительська посада, що забезпечує розроблення індивідуальних програм учнів, супровід учня в реалізації індивідуальної освітньої траєкторії засобами ІКТ, робота з обдарованими); 

вчитель - лідер команди - методист, лідер педагогічного колективу (адміністрація, заступники директора).
За результатами виступу у кожній номінації учасник може набрати, скажімо, максимально 12 балів. Переможець відповідного туру визначається за сукупністю балів. 

Журі з управлінців та батьків 

По тому (чи то до того) експертна група розробляє критерії оцінювання та доводить їх до відома обласних департаментів й інститутів ППО за місяць до початку Конкурсу. 
Журі на районному (міському), обласному турі утворюються місцевими органами управління освітою, але неодмінно зі значною питомою вагою представників громадськості («споживачів» діяльності вчителя). 
На рівні всеукраїнського туру затверджується журі тільки для відбіркового (заочного) етапу.
Члени журі оцінюють матеріали учасників, що розміщені на спеціально створеному сайті «Учитель року», працюють відокремлено один від одного. Для загального обговорення результатів оцінювання та прийняття рішення про визначення учасників фінального (очного) етапу заключного туру журі збирається на один день в Києві чи в іншому великому місті.
Для фінального (очного) етапу журі обирається з числа громадських освітянських і батьківських організацій у день проведення самого Конкурсу (може бути використана форма жеребкування), що дасть можливість уникнути прояву корупції і нечесності у визначенні переможців.
Фінальний етап заключного туру Конкурсу демонструється в режимі online у м.Київ, куди запрошуються 12 переможців відбіркового етапу, представники науки, громадських освітянських і батьківських організацій, вчителі-практики, переможці та лауреати минулих Конкурсів тощо, демонструється в режимі online.
Серед запрошених проводиться жеребкування і обирається журі, яке протягом двох днів буде оцінювати випробування учасників Конкурсу.