Квіт: низькі зарплати вчителів через малу кількість учнів в Україні

22.08.2014 16:24

У пятницю 22 серпня 2014 року вперше в історії засідання Колегії Міністерства освіти і науки України проходило у режимі відеоконференції з областями.

Міністра освіти і науки Сергія Квіта традиційно виступив з доповіддю  «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2013/2014 навчальному році та завдання на 2014/2015 навчальний рік». 

Серед низки питань, які порушив Міністр під час Колегії, - надзвичайно низькі зарплати освітян, недостатня наповнюваність шкіл: «Є школи, які лише формально існують на папері, там немає жодного учня, і ми їх не можемо закрити. У нас дуже велика кількість викладачів у порівнянні з кількістю учнів. За останні роки на третину зменшилася кількість учнів, а кількість педагогів не змінилася».

Міністр наголосив, що наразі важливо не допустити погіршення матеріального становища педагогічних працівників чи зменшення рівня заробітної плати, яке маскується певними пропозиціями щодо збільшення погодинного навантаження; важливо завершити процес демонополізації впливу Міністерства на експертизу проектів підручників; внести зміни до нормативних актів стосовно результатів діяльності місцевих органів управління освітою; посилення ролі піклувальних рад; звільнення педагогів від виконання невластивих їм функцій.

«В умовах, що склалися, потрібно, з одного боку, – вирішувати поточні проблеми, з іншого – вже зараз думати про глибоке реформування системи освіти», - зазначив Міністр.