Системне виховання школярів клопіт не лише шкіл, але й громадськості - П.Полянський

23.09.2014 15:53

Таку думку висловив на своїй сторінці у facebook заступник міністра освіти Павло Полянський після участі та виступу  на нараді з питань національно-патріотичного виховання під головуванням Віце-прем'єр-міністра Олександра Сича. Цей захід проходив у четвер 18 вересня. 

Серед іншого, наголосив на щонайменше двох, що видаються мені важливими, уроках сьогодення, - зазначив Павло Броніславович: "1) Період загального "пацифізму" у виховній роботі завершився у 2014 р. Край йому поклала російська агресія й російсько-украінська війна. 2) Акцетування уваги і зусиль на регіональних аспектах (курси і виховні заходи з історіі рідного краю, виховання "регіонального патріотизму") не виправдало себе. Нині, й це не йтиме врозріз із задекларованим курсом на децентралізацію), у виховній роботі слід розвити загальноукраінський, спільнодержавний напрям.

Ймовірні помилки, що іх маємо уникнути: 1) вихована робота повинна здійснюватись системно, а не галузево ("МОНівська", "Мінмолодьспортівська" тощо); 2) помилково вважати, що національно-патріотичне виховання локалізоване стінами навчальнх закладів і здійснюється від дзвінка на заняття до дзвінка на перерву. Потрібно залучати величезний потенціал громадських організацій, в тому числі волонтерського руху; 3) створення додаткових бюрократичних структур, запровадження додаткових предметів по 0,5-1 год./тижд. - позавчорашній день.
Виховний потенціал має реалізовуватись через зміст кожного без винят навчальго предмету; збільшення ваги позакласних й позашкільних заходів; робота із вчителями; модернізація предмету "Захист Вітчизни".