За 16 років учнів стало вдвічі менше, а вчителів лише на 21%!?

29.07.2015 17:31
 
Як зазначив міністр освіти і науки України Сергій Квіт, -  фінансування одного учня обходиться державі в середньому приблизно 8,9 тисячі гривень, але в окремих школах ця сума зростає до 50 тисяч. «У таких школах не може бути жодної якісної освіти, а отже, діти не зможуть претендувати на те, щоб стати студентами», – наголосив Сергій Мирнович і закликав представників обласної влади  звернути увагу на малокомплектні школи.
 
З 1999 року кількість учнів шкіл зменшилася майже вдвічі – з 6,8 млн до 3,8 млн в 2015 році. Сьогодні мережа загальних середніх освітніх закладів налічує 17,6 тисяч шкіл, 68 % яких розташовані у сільській місцевості, де навчаються 1,3 млн учнів. За словами Сергія Квіта, за останні п’ять років кількість вчителів також скоротилася на 21%.
 
Якщо кількість загальних освітніх навчальних закладів І ступеня (початкова школа), де навчалося менше 10 учнів, скоротилася за п’ять років майже вдвічі, то кількість шкіл І-ІІ ступеня (до 9-го класу) та І-ІІІ ступеня (до 11-го класу) з кількістю від 40 до 100 учнів, зросла.
 
Міністр також наголосив, що початкова школа повинна знаходитися там, де мешкає дитина, а старша – де є необхідна матеріально-технічна база та фахівці. «Маленькі школи неможливо на належному рівні забезпечувати кадрами та обладнанням, а це впливає на якість навчання», – пояснив міністр.
 
Міністр освіти і науки зазначив, що питання оптимізації необхідно вирішувати комплексно та акцентував на значенні програми «Шкільний автобус». Зокрема, сьогодні на цю програму МОН має 42 млн гривень, а 64 одиниці автотранспорту буде надано Фондом регіонального розвитку для Житомирської, Вінницької та Дніпропетровської областей.