10 найважливіших подій 2014 року в освіті

28.12.2014 15:02

В ході прес-конференції «Українська освіта-2014. ТОП 10 подій, що проходила 26 грудня 2014 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» було оголошено найважливіші події у галузі освіти 2014 року. 

Перелік цих подій визначено шляхом експертного опитування, проведеного Інтернет-порталом «Освітня політика».

1. Патріотичне піднесення у школах та ВНЗ України.

Зараз для дітей є багато прикладів патріотизму, любові до своєї країни, відстоювання її свободи та незалежності. Тому важливо, щоб був налагоджений зв'язок між дітьми та тими, хто зараз на фронті.  

2. Прихід нової команди до керівництва Міністерства освіти і науки України

3. Прийняття Закону «Про вищу освіту»

«Ми опинились перед складнішим викликом, ніж написання та прийняття Закону «Про вищу освіту» – це його імплементація. Зараз МОН напружено працює над підзаконними нормативними актами, наказами, постановами Кабінету Міністрів, але важливо, щоб університети також почали робити зрушення у своїй системі», - зазначила Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

4. Кроки до дебюрократизації школи та курс на утвердження принципів свободи педагогічної думки та дії. 

За словами Павла Полянського, по-перше, Міністерством було скасовано абсурдну і потенційно корупційну заборону на використання підручників, надрукованих до 2010 року; по-друге – скасовано платні збірники однакових для всіх шкіл завдань державної підсумкової атестації і надано право школам самостійно визначати завдання для ДПА.

5. Початок реформування змісту освіти. 

Заступник Міністра освіти і науки зазначив, що вже розвантажено низку шкільних програм, і до березня 2015 року, разом з експертами, громадськими організаціями та представниками батьківських комітетів буде розроблено квестор програм для початкової школи. Як повідомив Павло Полянський, ці кроки заступник Міністра не вважає реформою, а приведення до нормального стану того, що було надмірно перевантажено. Справжнє реформування змісту освіти розпочнеться з прийняттям рамкового Закону «Про освіту», з впровадження нового змісту, моделі та підходів до освіти.

6. Зміну принципів відбору і замовлення підручників. 

7. Початок антикорупційних дій в освіті; 

8. Практичне включення батьків у роботу із реформування освіти, виникнення незалежного батьківського руху; 

9. Створення та громадське обговорення Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 років 

10. Зміни в ЗНО.

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський; голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич; директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук; керівник стратегічної дорадчої групи «Освіта», директор БФ «Інститут розвитку освіти» Георгій Касьянов;  шеф-редактор порталу «Освітня політика» Віктор Громовий, освітяни та представники громадськості.