12-річна шкільна освіта - без ПТНЗ

10.11.2014 15:27

Велика ймовірність, що в Україні буде 12-річна шкільна освіта. Про це на брифінгу в Кабіміні  повідомила перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун. 

Згідно з Концепцією розвитку освіти на період 2015-2025 років, старшу школу можна буде закінчити або в академічному форматі та мати можливість вступити до ВНЗ, або  професійну школу, у форматі професійно-технічного училища. 

В свою чергу, вже нинішній Закон України «Про вищу освіту» передбачає всрату статусу ВНЗ  вищими навчальними закладами І-ІІ рівня акредитації. «Якщо у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації особа можна вступати після 9-го класу. За всіма міжнародними класифікаціями, не можна здобувати вищу освіту, не здобувши повну загальну, тому це логічний крок», - підкреслила перший заступник Міністра освіти і науки. Незабаром буде прийнято закон «Про професійну освіту», аби визначити також юридичний статус ВНЗ І-ІІ ступенів акредитації. Хоча в документі концепції також передбачається два ступеня професійної освіти: училища або школи та технікуми або коледжі, які випускатимуть молодших спеціалістів.

Тобто професійну освіту можна буде здобути також і в школі (в 11-12 класах). У концепції передбачається варіативність здобуття обов’язкової середньої освіті.