12-річна школа: Верховна Рада підтримала міністерство

25.05.2015 15:48

Всід за міністром освіти і науки ідею 12-річної освіти також підтримали народні депутати Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти в рамках підготовки проекту нової редакції Закону України "Про освіту". 



"Як перед Україною, так і перед системою освіти сьогодні стоять нові виклики і цілі. І тому нам потрібен новий закон про освіту",- заявила голова комітету Лілія Гриневич. - У законопроекті пропонується збільшити тривалість здобуття повної середньої освіти до 12 років.
"Маємо навчити дітей застосовувати отримані знання на практиці. Це потребує компетентнісного підходу. Йдеться про такі компетентності як знання хоча б однієї європейської мови на рівні В1 (незалежного користувача), володіння інформаційними технологіями, фінансова грамотність тощо. При цьому важливо не перевантажувати дітей", - зазначила голова профільного комітету.

Проект закону урівнює в правах навчальні заклади приватної та державної форм власності України. Запропоновано збільшення різниці в оплаті праці вчителів в залежності від їх рівня кваліфікації. У проекті містяться положення щодо децентралізації та дебюрократизації управління освітою, зростання автономії навчальних закладів та забезпечення якості освіти.

Розробка нового базового закону про освіту належить до пріоритетних завдань Програми діяльності Кабінету Міністрів України і Коаліційної угоди. Згідно з рішенням слухань, напрацювання громадськості мають лягти в основу нового базового закону про освіту.