12-річне навчання почнеться в 2017 році

09.06.2015 16:29

Як повідомила на брифінгу у вівторок 9 червня 2015 року перша заступниця Міністра освіти і науки України Інна Совсун у перехідних положеннях до законопроекту "Про освіту" передбачено, що навчальні програми 12-річної школи починають діяти з 2017 року.  

Тобто, перші випускники 12-річки з’являться в Україні лише у 2029 році.

"Діти, що зараз навчаються в п’ятому, шостому чи десятому класах, не будуть переводитися на інші програми", – підкреслила Совсун.

Крім того, заступник міністра освіти окреслила мотивацію введення програми 12-річного навчання. Вона, зокрема, повідомила, що 12-річна освіта є переважно в більшості європейських країн.

"Але вона має сенс не просто тому, що так є в Європі. На сьогодні ми бачимо, що коли діти закінчують школу в 16-17 років, вони часто не готові, щоб прийняти кінцеве рішення. Прийняти правильне рішення, з яким буде комфортно жити і працювати", – додала Совсун.

Отож, новий освітній законопроект передбачає, так би мовити, відтягування моменту виходу на ринок праці. "У випадку впровадження профільної старшої школи, вочевидь вони здійснюють певний вибір щодо загального профілю навчання, але раптом школяр в 18, коли він закінчує школу, зрозумів, що фізмат – це зовсім не його, у нього залишається варіант вступити на щось інше", – заявляють у Міносвіти.