20% надбавки вчителям за престижність праці може не бути

17.06.2014 16:59

12 червня 2014 р. не відбулось засідання окружного адміністративного суду Києва,  за позовом Профспілка працівників освіти та науки (яка об'єднує понад 1,9 млн. членів) з оскарження рішення Кабінету Міністрів. 

Розмова ведеться довкола можливої відміни 20-відстокової надбавки "за престижність вчительської праці". За інформацією Міністерства фінансів України у  2013 році педагоги отримали 4,655 млрд грн надбавок, а бібліотекарі - 360 млн грн.  

Нагадаємо, 25 березня 2014 р. уряд схвалив дві постанови: №88 і №89.

Перший документ стосується педагогічних працівників - вихователів дитячих садків, вчителів, викладачів ПТУ та вузів, - повідомляє офіційний сайт профспілки працівників освіти і науки України.

Якщо раніше розмір надбавок педагогам за престижність праці визначався у фіксованому розмірі - 20% від окладу, то тепер він встановлюється у граничному розмірі - до 20%. Тобто місцева влада сама вирішуватиме: нараховувати педагогам 20% чи зменшити надбавку до 15%, 10%, 5% чи навіть до нуля.

Другий документ передбачає те саме для працівників бібліотек. Для них надбавка "за особливі умови роботи" визначалася так само у фіксованому розмірі, 50% від окладу, а зараз буде теж у "граничному".

У постановах вказується, що "розмір надбавки буде встановлюватися керівником закладу у межах фонду оплати праці". Як буде на практиці - неважко здогадатися. Місцеві чиновники будуть урізати надбавку, нарікаючи на антикризові заходи уряду або на "дірки" у місцевому бюджеті. Про премії для себе вони навряд чи забудуть.

Травневу зарплату частини освітян місцеві адміністрації уже урізали на кілька сотень. Скорочують надбавку не всім, у деяких регіонах місцева влада продовжує нараховувати до окладів педагогів ті самі 20%.

"Все залежить від місцевих профкомів. У тих регіонах, де вони відстояли свої позиції, надбавки у педагогів залишилися колишніми", - пояснює завідувач юридичного відділу профспілки працівників освіти та науки Сергій Курилкін.

Міністерство фінансів у документі від 21 травня 2014 р. повідомило, що "Пропозиція  щодо скасування постанови Кабінету міністрів №88 не підтримується". 

Яким буде рішення суду?