89 млн. грн. на підручники для 6-х класів

20.06.2014 17:40

У понеділок 16 червня ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міністерства освіти і науки України уклало низку угод на видання підручників на загальну суму 89,17 млн грн. Про це повідомляється у "Віснику державних закупівель".

В цьому списку 52 видання для 6-х класів загальним накладом 4,90 млн книжок. Найдорожчими вийшли українська й польська мови, а також література для закладів з польською мовою навчання – їх замовили по 344 грн/шт.

Зі списком можна ознайомитись за посиланням: за посиланням

 

Видавництва, як повідомляє сайт osvita.org.ua, замовлення проходило без відкритих торгів, оскільки підручники є об’єктами авторського права, а автор (авторський колектив) має право самостійно визначати видавництво. Придбання підручників може здійснюватись тільки у видавництв, що мають виключні майнові права на використання зазначених підручників. Список самих підручників затверджує МОН.

Найбільше замовлень – на 24,97 млн грн – отримало ТОВ "Видавництво "Генеза".

Власниками фірми є Олексій Дубас, Віктор Єзловецький, Володимир Дейкало, Олег Фурман та Марія Чижевська. Головним редактором у видавництві раніше працював Олександр Удод, котрий уже п’ять років поспіль очолює "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти", тобто замовника й розпорядника коштів. У травні міністр освіти Сергій Квіт повідомив, що Удода відстороняли від роботи на час службового розслідування. Про його результати невідомо.

Окрім того 22,20 млн грн отримає ТОВ "Видавничий дім "Освіта".

Наразі власником фірми записаний Геннадій Сімановський, а директором у січні цього року був призначений Олег Костенко. Разом з тим, засновувала фірму у 2011р. Тамара Федотюк, партнерка по фірмі "Ріелтістар" Тетяни Старчевич, відомої як директор Об’єднання по торгівлі та постачанню Міністерства освіти та науки. Директором же донедавна була Тамара Ткаченко, яка раніше очолювала низку державних видавничих підприємств, що перебувають у відомстві Міносвіти – "Укрвидавполіграфія" та Державне спеціалізоване видавництво "Освіта". Цю ж державну "Освіту" раніше очолювала Олена Жук, яка була й досі лишається уповноваженою особою (підписантом) ТОВ "ВД "Освіта".

Тобто при новому мінстрі освіти продовжується тенденція що спостерігалась у 2010-2013 рр., коли фірми "Освіта" й "Генеза", разом отримали понад половину виділених за вказаний період коштів.

Окрім того 10,82 млн грн отримає ТОВ "Сиция". Власницею й директором фірми є Антоніна Нестеренко. При заснуванні у 2008 р. "Сицию" зареєстрували за однією адресою у Харкові (вул. Кокчетавській, 20) з державним видавцем – ВАТ "Харківкнига". При цьому, починаючи з 2007р., "Харківкнигу" очолював Анатолій Нестеренко. За вказаною адресою приватна фірма приписана й досі, а державне підприємство натомість було ліквідоване у 2012р.

Також крупне замовлення отримало ТОВ "Видавництво "Грамота" – 13,91 млн грн. Власниками фірми є Анатолій Чічановський, Лідія Чічановська, Олександр Прокопчук та Людмила Уткина.