Абітурієнтам зробили полегшення

15.10.2014 13:01

В результаті акціі протесту студентів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, що відбулась у середу 15 жовтня під Міністерством освіти і науки України освітнє відомство пішло назустріч майбутнім студентам ВНЗ ІІІ-ІV ступенів. 

Якраз, так ефектно, було поставлено крапку у обговоренні проекту змін до Умов прийому на 2015 рік, які були представлені на громадське обговорення на сайті Міністерства.

В результаті обговорення та народного гніву були принято такі зміни щодо оосбливостей вступної кампанії 2015 року:  

1. МОН підтвердило, що абітурієнти, які вступають на основі диплому молодшого спеціаліста, матимуть право складати вступні іспити та навчатимуться у ВНЗ 3-4 рівня акредитації за скороченими програмами підготовки

2. В 2015 році абітурієнти можуть не подавати медичну довідку 086. Як відомо, отримання медичної довідки було корумпованим та не надавало гарантії щодо медичного стану абітурієнтів. В той же час, Міністерство освіти і науки бужде ініціювати  обов’язковий медичний огляд на початку навчального року, що мав оцінювати реальний стан здоров’я студентів.  

3. У переліку вимог студентів буде збереження пільг при вступі до ВНЗ для дітей-сиріт. Відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту» право на вступ поза конкурсом може регулюватися тільки законами. Разом з тим, раніше таке право надавалося підзаконними актами. Зокрема, постановою КМУ було затверджено право на вступ поза конкурсом для дітей-сиріт, проте в світлі нового закону надалі використовувати цю постанову було неможливо. Водночас статтею 39-1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачається, що діти-сироти звільняються від оплати за навчання в усіх державних і комунальних навчальних закладах. Ця норма закону залишається чинною, а отже діти-сироти не будуть сплачувати кошти за навчання.

4. Також освітнє відомство пояснило чому сертифікат ЗНО буде діяти лише 1 рік. По-перше, оцінка ЗНО є рейтинговою, тобто абітурієнт отримує бал, який співвідносить його з іншими абітурієнтами, які разом з ним складали тести. Таким чином бали різних років не можуть бути адекватно порівняні. Окрім того, для недобросовісних вступників створюється можливість «жонглювання» сертифікатами різних років. Це ставить вступників з сертифікатами лише одного року в нерівні умови. 

5. Також у 2015 році міняється система рейтингування: для усіх предметів буде встановлюватись мінімальний «сирий» бал, який необхідно набрати для того, щоб отримати сертифікат ЗНО. Відповідно бали тих, хто отримає більше прохідного, будуть переводитись у шкалу від 100 до 200. У світлі цих змін порівняння балів 2015 року і минулих років було б ще більш некоректним.

В той же час, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук на своїй сторінці у facebook гнівно розкритикував організований спротив: "очевидно, зміни не в інтересах самих викладачів та керівників таких, з дозволу сказати, ВНЗ. Адже саме ці заклади після прийняття закону "Про вищу освіту" стають перед складним але необхідним вибором: або підтвердити те, що вони насправді є вищим закладом освіти, або ж розпочати працювати за програмами професійної підготовки майбутніх фахівців. А для того, щоб стати справжнім ВНЗ, доведеться і над дисертаціями попрацювати, і наукою розпочати займатися, і пройти нові процедури ліцензування та атестації. То хто ж захоче докладати титанічних зусиль, коли зараз так добре жити на цьому світі: студентів набрати не проблема, бо варто лише зазначити, що вступ без ЗНО і після закінчення на ІІ курс університету можна вступити без особливих проблем; оцінку якості підготовки ніхто не проводить (ЗНО їхні випускники для вступу до ВНЗ не складають), дипломи можна видавати без особливих обмежень, особливо заочникам та екстернатникам... І гроші капають: як від контрактників, так і від держави. А тут пропонують реформи. Не дочекаєтеся. Думаю, що цей пікет - лише ише першіа ластівка. Будуть іще.