Більшість - за вищу освіту

18.05.2012 14:33

Більшість українців хоче, щоб їхні діти отримали вищу освіту, - опитування

Про це свідчать результати телефонного опитування "Зовнішнє незалежне тестування в Україні", проведеного Інститутом Горшеніна.

Близько третини опитаних вважають вищу освіту необхідною для кар'єрного росту (33,8%), а також - отримання знань з обраної спеціальності (32,1%).

При цьому майже кожен п'ятий респондент висловив думку, що вища освіта потрібна людині для розширення кругозору (19,7%), для того, щоб не служити в армії (18,6%), а також - для підвищення соціального статусу (17,6 %).

Більшість громадян України (63,6%) вважає достатньою для своїх дітей та онуків закінчену вищу освіту.

При цьому вважають достатнім отримання повної середньої освіти - 3,2% респондентів, неповної середньої освіти - 0,8%.

Негативно ставляться до практики скасування вступних іспитів до вузів і вступу до них на основі зовнішнього незалежного оцінювання, що проводиться після закінчення школи, 38,1% українців. З них 22,3% вибрали відповідь "скоріше негативно", 15,8% - "точно негативно".

Позитивне ставлення до цієї практики висловили 32,5% опитаних. З них 23,4% віддали перевагу варіанту відповіді "скоріше позитивно", 9,1% - "точно позитивно". При цьому кожен п'ятий респондент (20,1%) не зміг відповісти на це питання, а 9,3% зазначили, що нічого не знають про це.



Вважають, що запровадження ЗНО зосередило увагу учнів лише на профільних предметах на шкоду іншим 43,7% громадян України.

Майже така ж кількість опитаних висловили думку, що запровадження ЗНО зробило недоцільним проведення шкільних випускних іспитів (41,2%), а також - вирішило проблему корупції у вузах (40,6%).

Телефонне опитування "Зовнішнє незалежне тестування в Україні" було проведено Інститутом Горшеніна з 12 по 14 травня 2012 року. Загалом за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 16 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.