Бюджет-2015: надбавки освітянам зберегли, але методкабінети - оптимізують

29.12.2014 16:52

Питання щодо урізання урядом доходів освітян, що сколихнули суспільство останні два місяці, мінімум на рік, можна забути. 

Як відомо, вночі о 4 годині 20 хвилин 29 грудня 2014 року у парламенті було прийнято бюджет на 2015 рік. Його складовим і був багатосраждальний Закон «Про внесення змін і визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (№1577), прийнятий о 1 годині ночі. 

Як повідомив на офіційному сайті уряду премєр-міністр Арсеній Яценюк - всі норми щодо закону України про освіту залишаються незмінними. В цій фразі і говориться про збереження надбавок освітянам на 2015 рік. А від так і, автоматично, щонайменше на 2015-2016 навчальний рік. 

В той же час економити уряд пропонує на методичних кабінетах:  "під час обговорення законопроекту відбувалася дискусія стосовно необхідності ліквідації методичних кабінетів відділів освіти: Прийняли наступне рішення - обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів в галузі освіти та скорочення видатків на їх утримання».

Більше конкретики надала голова комітету по освіті і науці Верховної Ради України Лілія Гриневич. Ще вночі, на своїй сторінці у Фейсбук вона написала: "Щойно проголосували зп 1577: усі доплати освітянам, визначені у законах - збережені! Також продовжено безкоштовне харчування для пільгових категорій та учнів 1-4 класів. Підручники - безкоштовні для соціально незахищених, малозабезпечених та передбачено відшкодування коштів за підручники для національних меншин, які друкуються малими тиражами і тому є дорогими".

З урахуванням економічної ситуації за результатами 1 півріччя 2015 року Кабінет Міністрів України затвердить порядок індексації заробітної плати, грошового забезпечення, пенсійних та соціальних виплат. 

Також зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом. Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей. І Уряд визначить відповідний порядок.

На офіційному веб-порталі Верховної Ради України ще досі текст законопроекту не оприлюднено. Лише - повідомленя, що Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України"

Законом, зокрема, скасовано широке коло пільг і виплат окремим категоріям осіб, змінено порядок їх здійснення та переглянуто рівень соціальних гарантій. Це обумовлено необхідністю реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та приведення до фінансових можливостей дії положень окремих законів України з метою створення умов для стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики.

Закон ухвалено зі змінами і доповненнями.