Через тиждень почнеться найтяжчий за 60 років навчальний рік. А Ви вже готові?

25.08.2014 16:36

 Міністр освіти і науки України Сергій Квіт вважає, що ще ніколи за останні понад 60 років навчальний рік в Україні не починався у таких важких  умовах: військової агресії з боку Росії та складного економічного становища.

«Найтяжче зараз освітянам Донбасу: необхідно відновити зруйновані російськими бойовиками навчальні заклади, зробити все, щоб там, де можливо, розпочати навчання 1 вересня», - підкреслив Сергій Квіт.

Не менш важливо, за словами Міністра, надати дітям та вчителям психологічну підтримку, убезпечити їхнє життя та здоров’я від наслідків інтервенції – мін та інших небезпечних предметів.  

280 шкіл у Донецькій і Луганській областях не зможуть почати навчальний рік 1 вересня. З них, 112 навчальних закладів (73 школи та 39 ДНЗ) постраждало на Луганщині, в тому числі, Лутугінська гімназія розгромлена вщент. Ще 168 постраждало на Донеччині, а саме - 97 шкіл; із 1158 дошкільних навчальних закладів – 41, із 157 позашкільних навчальних закладів – 4, із 111 професійно-технічних навчальних закладів – 12, із 82 вищих навчальних закладів – 15. Загалом, вщент постраждалих налічується до 10 навчальних закладів. У багатьох вибиті вікна, треба їх відновлювати, скоро осінь.

 Про це говорилось на зустрічі заступника міністра освіти й науки Павла Полянського із головою представництва Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) Джованною Барберіс.

Та все ж таки, більша частина шкіл регіону на звільнених територіях:  зможе почати навчальний рік 1 вересня: 246 загальноосвітніх навчальних закладів у Луганській області та 925 - навчальних закладів у Донецькій області. 

Міносвіти дозволило органам місцевого самоврядування самим вирішувати питання про початок навчального року в школах Донецької й Луганської областей. 1 жовтня або, навіть, 1 листопада 2014 р. 

 

Студенти та абітурієнти з Донеччини та Луганщини, що виїхали звідти, матимуть змогу піти на навчання до вишів у тих регіонах, де зараз знаходяться, кажуть в Міністерстві. Як вже повідомлялось, терміни закінчення прийому документів від абітурієнтів для вступу до ВНЗ на Донбасі перенесено до 15 вересня, з тим, щоб навчальний рік почався з 1 жовтня. 

Нагадаємо, що 22 серпня 2014 року під головуванням Міністра освіти і науки Сергія Квіта відбулося засідання Колегії МОН «Про підсумки 

розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2013/2014 навчальному році та завдання на 2014/2015 навчальний рік». Засідання Колегії пройшло у режимі відеоконференції з областями.

 

У засіданні взяли участь члени Колегії, зокрема, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, науковці, ректори вищих навчальних закладів України, а в обласних містах, шляхом відеозв’язку, до Колегії долучилися керівники обласних освітніх управлінь, ректори університетів, директори навчальних закладів, представники батьківської громадськості, неурядових організацій.