Чи потрібно проводити військовий ПАРАД ПІД ЧАС ВІЙНИ: історична ретроспектива

24.08.2014 10:51

"Чи потрібно проводити ПАРАД ПІД ЧАС ВІЙНИ: історична ретроспектива".


Участь історика Гриценка Андрія Петровича в ефірі радіо «Вісті» 24 серпня 2014 року в програмі Утренний эфир выходного дня на тему «День незалежності». Ведущие: Марта МольфарЮрий Кулинич.

З аудіо / відео запису цієї передачі можна ознайомитись  за посиланнямdocs.google.com/file/d/0B53W-1ypSm2TSE9Zd0wyWnMwWDg/edit

 

 

Історія парадів незалежної України (1994-2014 рр.)

Ми стали свідками 11 військового параду на День незалежності в Києві. В історії незалежної України це лише 5 парад з використання військової техніки і перший військовий парад - з 2009 року.

 Перший парад в історії незалежної України відбувся в 1994 році, а найбільш масовий – в 2001 році. Тоді було задіяно більше 6,5 тисяч військових та 173 одиниці техніки.

Нині найскромніший військовий парад - понад 2 тис. військових та правоохоронців та 49 одиниць нової військової техніки.

Військовий парад – це демонстрація могутності мілітаристської держави. А наша Україна в умовах війни чи російсько-українського конфлікту 2014 року саме такою, на жаль, і є.

Сам військовий парад має підняти дух, як військових, так і громадян України – морально і символічно – на Перемогу! Адже велику роль грає пропаганда України.

Це, перш за все, пам'ять по загиблим у зоні АТО, які так хотіли перемогти.

Світ має побачити могутність і боєздатність нинішньої України – в умовах ведення бойових дій – фактично новітньої війни. Це – певний символ, що наша діяльність є правильною.

 

Військові паради під час війни: як це було в СРСР 

Всім на пам'ять приходить військовий парад під час Великої Вітчизняної війни – 7 листопада 

1941 року у Москві на Красній площі. Тоді, коли ворог був під Москвою, більшість військових прямо з Москви йшли на війну – на передову. Якщо проводити історичні паралелі, у нас ситуація куди краща. Однак військовий парад покликаний підняти бойовий дух в армії.

З цією метою, під час німецько-радянської війни, в глибокому ворожому тилу, щоб підняти дух українців і партизан. Та, головне, налякати ворога було проведено військовий парад 23 лютого 1942 року у партизанському з’єднанні Сидора Ковпака. Він був організований у с. Дубовичі на Сумщині. Це село на тиждень перетворилось на партизанську столицю, яку німці оминали як чим далі.

 

Військові паради під час змагань на незалежність України (1918-1920 рр.) 

Однак, це не перші військові паради в історії України під час ведення бойових дій. На жаль, початок ХХ століття – це період частих воєн за незалежність України.

В умовах польсько-української війни 1918-1919 рр. Українська Галицька Армія (УГА) організувала військовий парад в м. Станіслав (нині Івано-Франківськ). Він походив 4 грудня 1918 р. на честь Акту Злуки УНР і ЗУНР.

18 грудня 1918 р. вже Директорія УНР організувала парад-огляд українських військ у Києві на Софіївській площі. Його приймав військовий міністр УНР та Отаман Українських військ Симон Петлюра. В цей день члени Директорії УНР з почестями увійшли до Києва.   

Головний отаман військ УНР С. Петлюра приймав парад 6-ї Січової стрілецької дивізії після заняття нею 7 травня 1920 р. м. Києва

Умовно військові паради можна поділити на дві частини: з приводу перемог та з метою підняття бойового духу країні та військовим. Хотілось би, щоб саме з приводу перемоги ми вже дуже скоро були учасниками параду в Києві та в інших містах єдиної України.