Чи встигнуть надрукувати документи випускникам шкіл на принтері?

04.04.2016 17:35
Лише за два місяці до кінця навчального року, а саме 24 березня 2016 року Міністерство  освіти і науки України видало наказ №319 "Про організаційні заходи, повязані із введенням в дослідну експлуатацію інформаційно-телекомунікаційної системи державної наукової установи "Інститут освітньої наукової установи "Інститут освітньої аналітики" "Державна інформаційна система освіти", яким встановлюється нова система ведення бази даних випускників та визначається нова організація, яка цю "експериментальну" систему буде обслуговувати.
 
Вдумаймося: за два місяці до кінця навчального року ввести в дію експериментальну (тобто не налагоджену, неперевірену на реальних задачах, "порожню", що не заповнену даними) систему для друку документів про освіту.
 
Ситуація справді дуже тривожна. І якщо з 9-ми класами (де випускний 10 червня) це не так загрозливо - є хоч і невеликий, але запас часу, то з 11-ми - просто караул. Атестати і вкладиші до них можна починати друкувати тільки після того, як від Українського центру оцінки якості освіти будуть отримані результати тестів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), які здавали випускники, і статися це має до 27 травня включно. Тобто висока ймовірність, що дані прийдуть всього за день до випускних вечорів, які відбудуться 28-го травня.
 
При цьому друкувати атестати повинні тільки в районних відділах або управліннях освіти: тобто за один день в кожному районі потрібно надрукувати на одному-єдиному "спеціальному" принтері понад півтори тисячі атестатів і видати їх школам. Це прямий шлях до колапсу. Тому що досить одного-єдиного збою в системі або відмови принтера - і директори шкіл будуть на випускних вечорах роздавати НЕ атестати, а безпорадні виправдання.
 
Зараз органи управління освітою не мають доступу ні до старої базі, доступ до якої вже закритий, ні до нової, якій ще не існує. У МОН обіцяють, що нова база буде відкрита в квітні (без уточнення дати) - при цьому треба буде "з нуля" заводити в нову структуру всю інформацію про школи і випускників. Наказом пропонується передати ці дані від "Інфоресурс", який раніше друкував свідоцтва та атестати. Але коли це реально буде зроблено і коли райвно і школи отримають можливість звірити дані, щоб вчасно надрукувати документи про освіту, ніхто сказати не може.