Де взяти підручники для 6 класу

03.09.2014 14:14

Знайти електронні підручники на репозитарії або використовувати старі паперові 

З початком нового 2014-2015 навчального року постала велика проблема з відсутністю підручників для учнів 6-го класу.

Для вирішення цієї проблеми ще в середині серпня 2014 року було створено спеціальний репозитарій, про що ми вже повідомляли 15 серпня 2014 р. На цьому ресурсі за посиланям ua.lokando.com/ зібрано вже 653 матеріали з більшості класів : підручники, програми, фільми, дидактичні набори тощо. 118 із них стосуються як раз 6 класу. Єдина умова - необхідно зареєструватись на порталі.

 

Про це також говориться у листі Міністерства освіти і науки України про рекомендації щодо забезпечення навчального-виховного процесу у 6 класі загальноосвітніх навчальних закладів у 2014/2015 навчальному році» від 29.08.2014 за №1/9-433, що оприлюднений на 

 сайті Міністерства освіти і науки України. 

В тексті документу говориться, що обмежене державне фінансування програми видання підручників не дало змоги повністю забезпечити учнів 6-му класу загальноосвітніх навчальних закладів новими підручниками до початку 2014/2015 навчального року за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, що передбачає перехід на навчання за новими програмами і підручниками.

У Міністерстві запропонували використовувати раніше видані підручники для організації навчально-виховного процесу у 6-му класі, а також електронні версії нових підручників, що розміщені на сайтах видавництв та спеціально створеному репозиторії.

Саме цей портал буде платформою і для проведення нового конкурсу з відбору підручників для 4 і 7 класів. Як зауважив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський на Колегії МОН 22 серпня: «Тепер роль тендерних комітетів і конкурсних комісій виконуватимуть вчителі. Адже електронний репозитарій дозволить вчителеві проглянути кожен конкурсний підручник, оцінити його якість та самостійно обрати для навчання той, який на його думку є найкращим. І цей результат ніхто не зможе змінити».

Сьогодні кожен користувач може ознайомитися з покроковою інструкцією, як користуватися репозитарієм, а також «Як зареєструватися на сайті репозитарію». Зареєстровані користувачі матимуть доступ не тільки до електронних версій підручників, а й до різноманітного навчального матеріалу (аудіозаписи, ілюстрації, тести, конспекти уроків тощо), що також можуть використовувати у процесі навчання.

Разом із тим, на початку вересня буде проведений майстер-клас в онлайн режимі, аби підготувати координаторів по роботі з репозитарієм у всіх областях України. Для цього інститути післядипломної освіти кожної області мають повідомити про кандидатуру на електронну адресу osvita@outlook.com у найближчі дні.

Свої пропозиції щодо матеріалів, а також зауваження і побажання з приводу користування репозитарієм учителі можуть надсилати на електронну скриньку bhv.kiev@gmail.com.