Держзамовлення скоротили на 12%, а вступників стало менше на 20%

08.07.2015 14:40

10 липня 2015 року розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Цього року, за підрахунками Міносвіти, подати документи зможуть 300 тисяч абітурієнтів, які здали ЗНО. Вступна кампанія цього року проходитиме вже за новим законом "Про вищу освіту". 

Абітурієнти мають право подати документи до п'яти вузів на три спеціальності в кожен. При цьому в заяві вони повинні вказати, де хочуть вчитися більше – тобто в

Як зазанчила перший заступник міністра освіти Інна Совсун, скорочення випускників шкіл порівняно з минулим роком становить 20%. Скорочення місць державного замовлення становить 10-12%.

Так, обсяг держзамовлення на бакалаврат становить на 2015 рік 106 тис. осіб, з них 89 тис. - денної форми навчання.

За словами Совсун, скорочення держзамовлення пов'язане зі зменшенням кількості випускників як із демографічних причин, так і через анексію Росією Криму.

Заступник міністра зазначила, що у 2014 році держзамовлення становило 310 тис. місць, з яких набрали лише 266 тисяч.

Крім того, Совсун додала, що скорочення кількості місць держзамовлення стосується не всіх спеціальностей. Наприклад, кількість бюджетних місць для медиків збільшили на 10-15%. Також збільшено держзамовлення на військові спеціальності. Лише незначно зменшилася кількість бюджетних місць у сфері IT.


Як зазанчив міінстр осчвіти Сергій Квіт, державні замовлення підуть насамперед у ті університети, які останні 3 роки приймали найкращих першокурсників. Тобто куди пішли найкращі абітурієнти. Окрім цього, не все державне замовлення повинне піти у великі університетські міста. Кожне обласне місто має свої хороші університети, і ці регіональні потреби ми також враховуватимемо.