До ВНЗ в 2015 році за новими правилами: вагові коефіцієнти для певних абітурієнтів та широкі права вишів

19.09.2014 17:17

Міністерство освіти і науки України оприлюднило на офіційному веб-сайті (рубрика «Громадське обговорення») порівняльну таблицю змін, які пропонується внести до проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році.

Порівняльна таблиця змін до проекту Умов прийому до ВНЗ у 2015 році 

Також всі бажаючі зможуть направити свої зауваження та пропозиції на електронну адресу:  o_yanush@mon.gov.ua

Перша новація, що чекає вступників - це достатній люфт балів від ВНЗ в залежності від важливості абітурієнта: 

сума балів вступника за кожен сертифікат, середній бал документа про повну загальну середню освіту, бал за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), інших показників множаться на вагові коефіцієнти, що встановлюються Правилами прийому до вищого навчального закладу. 

За новими правилами прийому до вищого навчального закладу, вага кожного  сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання знань буде становити не менше 20 відсотків конкурсного бала. В той час, як вага середнього бала документа про повну середню освіту - лише  від 0 до 10 відсотків конкурсного бала. При чому, Внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал автоматично переводиться у 200-бальну шкалу.  

Найбільша  вага бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення) - до 50 відсотків конкурсного бала. 

Вага бала за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України) та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання - не менше трьох місяців, для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності, що може становити від 0 до 5 відсотків конкурсного бала.

Графік прийому, як і три хвилі зарахуваннь залишились по минулому року. Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників з 10 липня по 1 серпня 2015 року. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 липня до 01 серпня.

 

Також важлива зміна в Умовах прийому - це вступ за сертифікатом зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2015 році. Сертифікати попередніх років не мають ніякого значення. 

Вищі навчальні заклади можуть встановлювати мінімальну кількість балів сертифіката з загальноосвітнього предмету, з якою вступник допускається до участі у конкурсі.