Грип закриває школи України на карантин

17.01.2016 12:00
Вже з 15 січня 2016 року містами і селами України покотилось срашне слово - ГРИП!!! 
Навчальні заклади почали закриватись на карантин. Першими, із суботи, 16 січня,  ввели карантин у закладах освіти й охорони здоров'я в Києві.
З понеділка 18 січня закривають на карантин навчальні заклади Херсонської та Вінницької областей, а також школи в Чернівцях, Тернополі, Рівному  та Одесі з припиненням навчального процесу до особливого розпорядження. Попередньо називається термін 25 січня. Подібна ситуація і в багатьох районних центрах Харківщини, Сумщини, Київщини, на Волині і названих областей, а також в Краматорську Донецької області. 
У загальноосвітніх навчальних закладах Вінниці та Кіровограду на тиждень, до 22 січня, подовжено канікули через грип.
 
За останні кілька місяців в Україні офіційно зареєстровано 25 летальних випадків через захворювання респіраторними вірусними інфекціями.  Лише в Одесі у 12 осіб, які померли від пневмонії, виявлено грип AH1N1, в Чернівецькій області - троє, а у Вінницькій - четверо померли від пневмонії. Більшість хворих – це діти та вагітні жінки. У Сумській області від грипу померли 5 осіб, зокрема, в Буринському районі – 2 хворих та по одному – в Конотопському, Білопільському районах та місті Суми. Всі померлі займались самолікуванням і несвоєчасно звернулись по медичну допомогу. Але в Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що епідемічний поріг захворюваності не перевищено.
 
За оперативними даними МОЗ, за перший тиждень 2016 року на грип та ГРВІ в Україні захворіло 123 тис. 789 осіб, з них понад 76 тисяч - діти віком до 17 років.
 

Як запобігти зараженню грипом?

– уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

– обмежити відвідини місць великого скупчення людей;

– часто провітрювати приміщення;

– часто мити руки з милом;

– не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

– прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

– якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів;

– повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

МОЗ України закликає кожного громадянина поставитися відповідально до власного здоров`я і дотримуватись правил поведінки в період підвищення рівня захворюваності на грип.