Кандидатів наук більш не буде - новий Закон з 6 вересня

08.08.2014 16:58

Вже з прийняттям 6 вересня 2014 року нового Закону України "Про вищу освіту" починається проведення реформ у галузі вищої освіти, - про це говорилось на прес-конференції на тему «Новий Закон «Про вищу освіту»: європейський вибір України», яка відбулась 7 серпня 2014 р.   за участю першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун;  голови Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілії Гриневич та ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», голови робочої групи з розроблення Закону України «Про вищу освіту» Михайла Згуровського 

Відео прес-конференції

Ознайомтесь із текстом нового Закону України "Про вищу освіту" 

Новий підхід, який закладається Законом, є кардинально відмінним, - зазаначила Інна Совсун. - Замість системи чіткої вертикалі адміністративного управління вищими навчальними закладами, закладена зовсім інша модель підзвітності відповідальності». За її словами, Закон передбачає відповідальність керівництва університету перед працівниками та студентами, а не перед керівництвом Міністерства. Самі ж учасники освітнього процесу отримають більше можливостей впливати на рішення, які приймаються у ВНЗ.

Перший заступник Міністра також повідомила, що всі статистичні дані, які сьогодні намагається зібрати МОН, є вкрай недосконалими: «Вони не дають повного уявлення про те, скільки фахівців, якої галузі ми готуємо, як вони працевлаштовуються, скільки студентів хочуть йти на ті чи інші спеціальності. Нажаль, таких даних в Міністерстві сьогодні немає. Тому наразі ми працюємо над створенням окремої установи – інституту освітньої статистики, який буде одним із ключових важелів впливу на формування нової освітньої політики в Україні».

Із введенням Закону буде зменшено навчальне навантаження і викладачів (із 900 годин до 600), і студентів – для них кількість годин в одному кредиті змінять із 36 до 30. 

З вересня 2015 року розпочне роботу Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яке стедитиме за якістю освіти,  а ректори, декани та очільники кафедр зможуть обіймати посади не більше двох каденцій – тобто десяти років.

Також, згідно з новим документом, скасовують ступінь кандидата наук, натомість залишають рівні: молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії і доктора наук.

За наявності фінансування повністю Закон вступить в силу лише з  1 січня 2016 року.

Лілія Гриневич в свою чергу зазаначила,  що Закон України «Про вищу освіту» вступить в дію з 6 вересня цього року: «Зважаючи на довгострокові наслідки для країни, прийняття цього Закону - це одне з найважливіших, якщо не найважливіше, рішення Верховної Ради України після Революції Гідності».

Найближчим часом на сайті Міністерства буде оприлюднено відповіді на найпопулярніші питання щодо нового Закону.