Харчування, проїзд та підручники - за рахунок батьків

16.01.2015 14:40

Як вже повідомлялось новий бюджет на 2015 рік, або, точніше, Прикінцеві положення надають Кабміну багато повноважень на економію в освіті - за відсутності коштів. Перше, що відчують на собі українці в яких є жіти школярі - це харчування і підручники. 

Харчування учнів у школах перекладається на місцеві бюджети або ж, фактично, на батьків учнів. Тобто, як і з 20%-доплатою педагогам, все буде залежати від рішення місцевої влади.   Харчування учнів у початковій школі та професійно-технічних навчальних закладах залишається безкоштовним лише для сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей з малозабезпечених родин.

Батьки будуть доплачувати більше за харчування дітей у ДНЗ: не менше 60% у містах та не менше 40% у селах. Раніше ці показники складали не більше 50% та не більше 30% відповідно. 

Така ж ситуація і з забезпеченям підручників. Як зазанчив заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський на робочій нараді щодо видруку підручників в рамках Закону України «Про бюджет України на 2015 рік», передбачено забезпечення безкоштовними підручниками лише учнів соціально вразливих категорій: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю та дітей із малозабезпечених родин

Як відомо, в 2015 році буде надруковано підручники для 4-х та 7-х класів. Якою буде доля підручників, що є в шкільних бібліотеках, невідомо. 

Можливо, буде безкоштовний доступ на основі електронного репозитарію.

Крім того, діти будуть їздити у транспортні за гроші. З 1 червня 2015 року ліквідовується безкоштовний проїзд для дошкільнят, учнів та вчителів у сільській місцевості. Правда, як і з харчуванням,  органи місцевої влади, якщо будуть кошти, можуть забезпечувати пільговий проїзд для учнів, студентів та педагогів до місця навчання. Урізання пільгового проїзду не поширюється на дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують. Втім, кошти на пільговий проїзд залізницею для студентів та учнів ПТНЗ у бюджеті-2015 закладені на рівні 2013 року – 38 млн грн.