Мій учень - переможець всеукраїнського конкурсу "Я козацького роду"

16.04.2010 18:25

Опубліковано на сайті hlukhiv.org.ua/articles/livetown/peremoga_v_kievi.html

Слоутчанин Вадим Гриценко зайняв друге місце в Національному дитячому літературному конкурсі «Я козацького роду!»

Цей конкурс тривав цілих півроку, з 9 листопада минулого року аж до 9 квітня нинішнього. Організатором такого масштабного заходу став дитячий табір «Козацька фортеця». Про умови змагання школярів розповідали такі газети як «Освіта України» та «Сільська школа». Медіапартнером конкурсу виступив всеукраїнський «5 канал».

Для перемоги школярі віком від 8 до 16 років мали надіслати легенди з історії свого рідного краю, розповісти про подвиги українських козаків.

19 березня, у київському Музеї літератури відбулося підсумкове засідання журі Дитячого літературного конкурсу «Я козацького роду!». Дитячі роботи оцінювали такі відомі люди як казкар Сашко Лірник, актриса Раїса Недашківська, заступник директора Національного музею літератури Раїса Сеннікова, кандидат історичних наук, працівник Військово-історичного музею Євген Петренко, головний редактор Інформаційно-аналітичної агенції «Наш Час» Ніна Слюсаренко, завідувач редакції видавництва «Веселка» Ольга Яремійчук, музикант та журналіст Роман Коляда, координатор проекту «Асоційовані Школи ЮНЕСКО» у Києві Ганна Чуйко, представник Майстерні автентичного костюму «Шляхетний одяг» Руслан Павлюк, головний редактор журналу «Книголюб» Михайло Камінський, генеральний директор «Егмонт Україна» Сергій Супрун та інші.

Рішенням авторитетного журі третьокласник Слоутського навчально-виховного комплексу Вадим Гриценко став призером національного конкурсу. Легенда про слоутських козаків що побудували Січ під Слоутом під час наступу поляків на наш край в 1664 році отримала друге місце. Він єдиний, хто представляв не лише нашу Глухівщину але й всю Сумську область в Києві серед переможців.

Нагородження проходило на минулому тижні в Києві в урочистій обстановці в приміщення Музею Івана Гончара, що знаходиться в історичному серці нашої столиці біля Києво-Печерської лаври та мистецького Арсеналу. Що цікаво, саме в цій давній будівлі в 1780 році було розміщено Київське генерал-губернаторство, що стало правонаступником органів влади, що розміщались чи не все 18 століття в нашому Глухові.

Організатори конкурсу запропонували лауреатам та їх батькам цікаву екскурсії столицею України. На церемонії нагородження кращих із кращих вихованці дитячого табору «Козацька фортеця» продемонстрували арт-шоу мистецтва бою «Гопак», цікаві казки розповів відомий казкар Сашко Лірник. Саме з ним, автором українських мультфільмів, лише тут змогли поговорити журналісти українських каналів «Сіті», «5 канал», УТР та центральних газет і журналів.

Старші переможці отримали путівки до дитячого табору «Козацька фортеця» та цінні козацькі призи. Як признався сам переможець зі Слоута Вадим Гриценко найціннішим була сама поїздка до Києва. А також диплом, дитяча бібліотечка, туристичний рюкзак та інше спорядження для походів сучасних козаків.

Наступного року національний дитячий конкурс «Я козацького роду» буде проходити в номінації дитячого малюнка. А в червні цього року організатори конкурсу планують видати книгу в яку ввійдуть кращі дитячі твори конкурсу «Я козацького роду!»