Міністерство відмовляється складати рекомендації щодо викладання предметів

23.06.2015 17:17

Цього тижня будуть опубліковані методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів у 2015/2016 навчальному році. 

Як заявив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський на своїй сторінці у facebook,  потрібно взагалі відмовитись від подібних рекомендацій.  "У багатьох країнах тамтешні МОНи таких рекомендацій взагалі не пишуть, бо це насправді не функція чиновників. Там є більш-менш визнані фаховим середовищем методичні інституції та спілки вчителів-предметників. Ми також ростемо (болісно й повільно) до цього. Цьогорічний лаконічний, без повчань і "настанов", варіант рекомендацій є перехідним до такої моделі. Хотілося вже зараз відмовитися, але багато людей радять цьогоріч не робити цього з огляду на те, що було розвантаження програм і це потребує роз'яснень. 

Вважаю, - заявив Павло Броніславович, що не слід з року в рік писати, тим більше чиновникам, те, про що вчитель і без нас добре знає, всілякі банальності про "особливе місце" того чи іншого предмету в шкільному житті дитини, перераховувати змістовні лінії у стандартах та у програмах тощо. Вчитель і без чиновників про це "здогадується". Ніхто з учасників не заявив проти такого бачення протесту smile emoticon Або переконав, або вирішили не "нариватися" smile emoticon У цьогорічних рекомендаціях йтиметься лише про нове, чого не було раніше, що є у програмах; більшою мірою - що з програм вилучено і як цьому можна давати раду, тощо.