На бюджетниках таки зекономлять, хвилюються у ЦК профспілки

01.08.2014 17:02

У четвер 31 липня 2014 р. народні депутати України на позачерговому  засіданні  305 голосами підтримали проект  Закону № 4308а  про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо коригування показників)

Однак не все так гладко. Зокрема, у законопроекті пропонується збільшити на 4 889 815,4 тис. гривень доходну та на 4 825 115,4 тис. гривень  видаткову частини Державного бюджету України на 2014 рік

А це означає, що на чомусь необхідно економити. Найбільше відчують органи влади - зменшення видатків на 582,2 млн. гривень, в т.ч. 400,1 млн. грн. видатки на забезпечення діяльності інших центральних органів виконавчої влади та державних органів, включаючи, зокрема, органи судової влади та прокуратури, 55,1 млн. грн. - апарат Верховної Ради України – 55 100,9 тис. грн. тощо. 

Також  списку тих, хто має "зятятгти пояси" і бюджетники. ЦК Профспілки працівників освіти і науки 1 серпня звернувся з Листом до  Президента України Петра Порошенка, а також уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В. Лутковської,  Голові Федерації Профспілок України Г.В. Осовому з проханням застосування права вето для названого Закону, прикінцевими положеннями якого значно звужені трудові права працівників галузі та інших працівників бюджетної сфери.  

"Прийняття зазначеного законопроекту в поданій редакції не відповідає статті 22 Конституції України згідно з якою  не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян при прийнятті нових або внесенні змін до чинних законів, - говориться в Листі. 

Проект Закону суперечить також статті 64 Конституції України, згідно з якою конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

 

Уряд України пояснює необхідність таких змін "задля зміцнення боєздатності країни, забезпечення відновлення зруйнованої інфраструктури Донецької і Луганської областей та відповідно до проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом, де як попередній захід для отримання наступного траншу від МВФ є ухвалення нових змін до бюджету. 


Бюджтеників чекає скорочення робочого часу (заробітної плати) і відправлення у відпустку за свій рахунок більш ніж на два тижні

 

Серед урядових нововведень  звуження гарантій права на працю у 2014 році:

зняття обмежень на відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати

скасування повідомлення не пізніше ніж за два місяці та погодження з працівником встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого часу (стаття 26 Закону України «Про відпустки» та статті 32, 56, та 84 Кодексу законів про працю України), 

встановлення на розсуд керівників державних органів, бюджетних установ та підприємств, установ і організацій, які отримують підтримку з бюджету, 

надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, 

встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, підвищень посадових окладів, зменшення надбавок і доплат, які  встановлені у граничних розмірах. 

Такі умови роботи несуть ризики зменшення надходжень до Пенсійного фонду України та інших  соціальних фондів, а також надходжень до бюджетів різних рівнів, - говориться в названому документі

         Крім того,  запропонований секвестр призведе до збільшення рівня безробіття серед бюджетників, оскільки основне навантаження щодо зменшення обсягу бюджетних видатків стосуватиметься рядових державних службовців, основною мотивацією для роботи яких є стимулюючі виплати. 

В той же час уряд планує отримати додаткові бюджетні доходи  за рахунок надходжень від:  

податку на доходи фізичних осіб – 6,2 млрд. грн.;

плати за користування надрами –  4,78 млрд. гривень;

програм допомоги Європейського Союзу –  3,99 млрд. гривень;

акцизного  податку –  0,28  млрд. гривень;

неподаткових надходжень – 0,5 млрд. гривень.

 

Економіка України продовжує падати

Втім прогнози розвитку економіки України невтішні. В пояснювальній записці доназваного Закону України говориться, що враховуючи поточний стан національної економіки, у т.ч. ситуацію на сході України та взаємовідносини з Російською Федерацією, у 2014 році прогнозується:

-         зниження ВВП на 6 %;

-         зростання цін на споживчому ринку на 19,5 % (грудень до грудня);

-         скорочення реальної середньомісячної заробітної плати працівників – на 6,3 %;

-         збільшення рівня безробіття до 10,2 %;

-         падіння обсягів експорту товарів та послуг – на 11,6 %, імпорту – на 21,1 %.

Довідково. За прогнозом МВФ станом на 16.07.2014 зниження ВВП за підсумком 2014 року очікується на рівні 6,5 %, зростання цін на споживчому ринку – на 19 % (грудень до грудня), скорочення реальної середньомісячної заробітної плати працівників – на 5,7 %; збільшення рівня безробіття – до 10 %.