На кого треба вчитись в майбітні роки

03.11.2015 17:30

Які професії будуть потрібні в 2030 році – експерт

 

Людині майбутнього просто необхідно стати багатофункціональним

До 2030 року з'явиться 186 професій, а 57 поточних зникнуть, при цьому 63% сьогоднішніх дітей працюватимуть в професіях, які зараз ще не існують.

Про це womo розповіла Іветта Делікатна, засновник Школи 11-22.

"Ми стоїмо на порозі такого технологічного буму, який ми сьогодні собі навіть не можемо уявити. Питання полягає в тому, на скільки наш мозок готовий все це прийняти і на скільки наші діти будуть готові до цього", – вважає вона.

За словами Іветти, перше десятиліття – 2010-ті – це час біотехнологій. "Вже зараз в Україні ми можемо спостерігати, як повертаються такі спеціальності, як біолог, хімік, генетик, як росте конкурс на ці спеціальності", – зазначає вона.

При цьому вважається, що наступна декада – 2020-ті – буде присвячена всьому, що пов'язано з штучний інтелектом, а ось 2030-ті – нанотехнологій.

Згідно з такими прогнозами, в майбутньому будуть затребувані такі професії:

  • IT-медик;
  • архітектор медобладнання;
  • Біоетика;
  • генетичний консультант;
  • урбаніст-еколог;
  • біофармаколог.

За словами Іветти, в контексті всіх цих змін потрібно відходити від "тих жахів, яким ми дітей вчимо в школі: про те, що не буде води, нафти, всі ми задихнемося від CO2". На землі ніколи не буде більше 11 млн осіб, просто тому що з ростом освіти і культури знизиться народжуваність, пояснила експерт.

У той же час Іветта впевнена, що людині майбутнього просто необхідно стати багатофункціональним.

"У США однією з найпопулярніших спеціалізацією в юриспруденції стає юрист-еколог. Та й у цілому, можна помітити, що назви багатьох професій сьогодні вже не складаються з одного слова. Висновок простий: необхідний навик для кожної людини в майбутньому – це мультизадачность. Якщо це художник, то обов'язково розбирається, наприклад, в сучасних матеріалах і працює в промисловому дизайні. Людина як фахівець буде цінний, тільки як профі в декількох напрямках", – підсумувала вона.