На ПТНЗ в місцевих бюджетах не вистачає коштів

26.01.2016 11:40

 В цьому році із 795 професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності, що підпорядковані МОН (крім ПТНЗ міста Києва) 412 фінансуватимуться з бюджетів міст обласного значення, а 311 - з обласних бюджетів, - повідомив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей під час брифінгу 25 січня 2016 року. Однак, для 78 закладів у 33 містах 14 областей України коштів у місцевих бюджетах не вистачає. 

«Депутати міських рад, приймаючи бюджети міст, не включили професійно-технічні навчальні заклади до фінансування», - пояснив заступник міністра.
 

Також залишається проблемними питаннями харчування дітей-сиріт, сплата за комунальні послуги, існують питання з виплатою студентам стипендій і зарплат викладачам. 

Крім того, 72 ПТНЗ будуть фінансуватись Міністерством освіти і науки. Це - навчальні центри при кримінально-виконавчих установах закритого типу. 

Таку систему впроваджено в рамках децентралізації вперше, тож існують об’єктивні труднощі, що потребують певного часу для подолання. До їх вирішення долучились відповідні органи влади. Як повідомив Павло Хобзей, 15 січня під головуванням віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулась селекторна нарада з головами обласних державних адміністрацій, під час якої було поставлено завдання взяти під контроль вирішення питання щодо заборгованості заробітної плати.

За результатами обговорення обласними та Київською міською державними адміністраціями здійснюватимуться заходи стосовно розроблення та затвердження планів заходів щодо забезпечення фінансування професійно-технічних навчальних закладів; передачі з державної у комунальну власність відповідних професійно-технічних навчальних закладів; розроблення регіональних планів розвитку професійно-технічної освіти на 2016 – 2018 роки з урахуванням необхідності модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів, їх укрупнення, здійснення підготовки та перепідготовки робітничих кадрів відповідно до потреб регіону.