Навчання у школах - за шестиденним режимом

13.08.2014 16:47
Новий 2014-2015 навчальний рік - буде незвичним. Це вже зрозуміло. Головне, що хвилює вчителів, аби не важким. Місцеві органи влади, практично по всіх областях, в звязку з важкою економічною ситуацією в країні, фактично ліквідовують 20% доплату педагогам за престижність праці.
Але ще однією новацією став парад областей по впровадженю шестиденного режиму навчання із збільшеням канікул. 
 
Першим про це заявив ще в кінці липня начальник Департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Любомир Крупа:  “Цьогорічна ситуація в країні, й освіті зокрема, ускладнена обмеженим постачанням природного газу. Для того, щоб успішно працювати в 2014/2015 навчальному році та осінньо-зимовому опалювальному періоді, ми поставлені перед необхідністю перейти в навчальних закладах на шестиденний робочий тиждень.
Останніми днями про шестиденку заявили очільники  Дніпропетровщини  Олександр Демчик, Кіровоградщини  Ельза Лещенко та міста Львова Галина Слічна 
Перехід на шестиденну систему навчання у школах  повинен вирішити частину питань з опаленням шкільних приміщень. 
Шестиденка збільшить канікули: у кого осінні, а в кого і зимові 
Втім, в решті випадків обласні пріоритети різняться. На Дніпропетровщині шестиденка буде лише для учнів 2-11 класів, в решті регоінів для всіх. А на Кіровогоррадщині - перехід на такий режим навчання залежатиме від запасів вугілля та інших ресурсів для забезпечення опалення навчального закладу
Також відмінності і в термінах запровадження шестиденки. У Львові - це буде восени і весною, в Дніпропетровській області - у І семестрі .
Перепрацювання буде компенсуватись розширенням канікул. В Дніпропетровській області передбачається подовження осінніх і весняних канікул. Натомість зимові, як і раніше, триватимуть два тижні.
А в решті областей, навпаки - збільшаться зимові канікули. У Львові вони, наприклад, будуть тривати з 7 грудня по 2 лютого.  А на Тернопільщині значно збільшать тривалість зимових канікул і будуть проводити навчальні заняття упродовж червня 2015 року. 
Очевидно, що найближчими днями подібні рішення приймуть і решта областей.
Зрозуміло, що зміни торкнуться також і в навчальному процесі на Донбасі. Заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський зазначив, що у більшості навчальних закладів регіону навчальний рік розпочнеться у звичні терміни. Однак в районах, тимчасово контрольованих російськими диверсантами і терористами, задля безпеки учнів та педагогів початок навчання доведеться відтермінувати. На період до остаточного завершення у ціх регіонах АТО застосовуватимуть різні форми надання освітніх послуг.