Новий Закон "Про освіту": оптимізація мережі шкіл та навантаження вчителів

14.09.2014 16:58

Під час виступу в Українському кризовому медіа-центрі під час брифінгу Міністр освіти і науки Сергій Квіт розповів, що зараз триває робота над рамковим законом «Про освіту», значна увага в якому приділяється середній та професійно-технічній освіті.

Серед першочергових завдань системи середньої освіти очільник відомства назвав оптимізацію мережі шкіл, збільшення зарплат вчителів, вирішення питання щодо навантаження вчителя, тощо.

Говорячи про моделі реформування професійно-технічної освіти, Міністр навів приклади Німеччини та Нідерландів: «Нідерланди – це найцікавіша та найуспішніша в Європі країна з організації профтехосвіти. Наприклад, Прем’єр-міністр Королівства Нідерландів викладає в ПТУ в Гаазі, а це вважається престижним як для ПТНЗ, так і для нього. Ми будемо брати на озброєння процес організації голландської професійно-технічної освіти».

У питаннях реформування науки Сергій Квіт покладається на досвід Словаччини та Польщі. За його словами, представники міністерства та профільного комітету Верховної ради України мали змогу перейняти цей досвід під час візитів до міністерств та провідних вищих навчальних закладів цих країн. «Нас цікавить їхній досвід, тому що система організації науки та проведення наукових досліджень була дуже подібна до нашої, бо ми всі мали систему академії наук. Проте поляки не мають наших проблем,  у першу чергу, через відмінність між науковими дослідженнями в академічних інститутах і університетах.  У нас університетська наука мала набагато меншу вагу, ніж у Польщі».

Також, Сергій Квіт поінформував що до нового року міністерство разом із профільним комітетом Верховної Ради буде подано до Парламенту проект закону «Про науку та науково-технічну діяльність».