Новий Закон України "Про вищу освіту" прийнято Верховною Радою

02.07.2014 08:08

У вівторок 1 липня 2014 р. народні депутати 276 голосами "за" прийняли новий Закон України "Про вищу освіту"

Новий закон, що отримав №1187-2 розширює автономію університетів та надає громадськості більше важелів для контролю за його діяльністю. Текст був підготований робочою групою під головуванням колишнього міністра освіти, а нині ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут"  Михайла Згуровського.

Закон України «Про вищу освіту» набере чинності після підписання Президентом України.

Як відзначила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, Міністерство надасть більше автономії університетам, однак натомість на них чекає публічна фінансова звітність. У такий спосіб МОН планує боротися з тіньовими корупційними схемами, які наразі є у вишах. 

Державні ВНЗ зможуть розміщувати власні надходження від своєї освітньої, наукової та навчально-виробничої діяльності на рахунках установ державних банків.

Полегшення чекає і на викладачів. Згідно з Законом, кількість годин навчального навантаження на одну ставку зменшується з 900 год. до 600 год. Зменшено навантаження на студентів – кількість годин в одному кредиті змінено з 36 до 30.

Згідно з новим законом ректорів вищих навчальних закладів будуть також обирати і студенти (не більше 15%) в один тур за системою "перехідного голосу". Більш того, ректори, декани і завідуючі кафедрами, як і Президенти в Україні, будуть обиратись лише на два терміни по 5 років. Максимум 10 років. 

Усі вищі навчальні заклади отримають право остаточного присудження наукових ступенів. А новстворене Національнге агентство із забезпечення якості вищої освіти керуватиме  питаннями акредитації спецрад і розгляд апеляцій на їх рішення. 

Суттєво буде посилено антиплагіатні норми і відповідальність за них (обов’язкове оприлюднення наукових робіт).

З 2016 року запроваджуватиметься новий механізм електронного вступу до ВНЗ і автоматичного розміщення місць державного замовлення. Замість молодшого спеціаліста зявиться ступінь молодшого бакалавра як скорочений цикл підготовки бакалаврів.