Нововедення в ЗНО-2016

21.02.2016 16:36

 Громадянська мережа ОПОРА назвала основні нововведення під час здачі ЗНО,  які чекають абітурієнтів у 2016 році. 

У 2016 році реєстрація на ЗНО триває лише трохи більше ніж місяць — з 1 лютого до 4 березня включно. Випускники поточного навчального року після формування комплекту документів подають його до загальноосвітнього навчального закладу, де навчаються. Представник навчального закладу надсилає всі комплекти документів до регіонального центру оцінювання якості освіти.

Для реєстрації особа має подати такі документи:

  • реєстраційну картку, яку можна сформувати у спеціальній програмі на сайті УЦОЯО;
  • копію паспорта (сторінка з фотокарткою та ПІБ). Для визначеної категорії осіб дозволена можливість реєстрації на підставі інших документів;
  • дві актуальні фотокартки розміром 3х4 см;
  • довідка з місця навчання (для випускників ПТУ, училищ, коледжів) або копія документа про повну загальну середню освіту.
  • До 18 березня можлива переєстрація. 

Попри незмінну кількість предметів, які може здати кожен абітурієнт — 4 предмети — кількість обов’язкових для здачі предметів ЗНО у 2016 році збільшилася до двох. Як і минулого року результати ЗНО з української мови та літератури будуть зараховані як результат державної підсумкової атестації. Ще одним предметом, який зараховуватиметься у 2016 році як ДПА буде  математика або ж історія України (на вибір абітурієнта). Окрім результату в 200-бальній шкалі, оцінка з предметів, які зараховуються як ДПА, виставлятиметься в 12-бальній шкалі.  Якщо особа зареєструвалася на такі предмети лише задля зарахування результату як ДПА, то вона має виконувати лише частину запитань. Так, тестовий зошит буде складатися з двох частин: перша — з завданнями, які необхідні лише для ДПА, а друга — з завданнями, які в тому числі необхідні і на ЗНО.

На відміну від попереднього року, у 2016 р. передбачений лише один (базовий) рівень тестів з математики і української мови та літератури. Відміна від поглибленого рівня тестів пояснюється відсутністю попиту серед вищих навчальних закладів на результати такого рівня. Це, в свою чергу, свідчить про недостатньо вимогливі критерії до відбору абітурієнтів при вступі до вищих навчальних закладів.

Під час визначення результатів ЗНО у 2016 році буде застосовуватися запроваджена в попередньому році методологія, яка передбачає встановлення порогу "склав/не склав" для кожного предмету тесту. Таким чином мінімальний рейтинговий бал учасників, які склали ЗНО буде 100 балів. Однак, вищі навчальні заклади мають право підвищити мінімальний бал з певних предметів для прийняття документів.

УЦОЯО визначено дати проведення тестування як з основної, так і з додаткової сесії. Адресу пункту тестування, де проходитимете ЗНО, Ви зможете дізнатися, зайшовши на власну інформаційну сторінку на сайті УЦОЯО (використовуючи номер Сертифіката та пін-код, вказаний у ньому).