Оновлено Типові навчальні плани для 5-9 класів

30.05.2014 17:13

У Міністерстві освіти і науки було видано 29 травня 2014 р. два накази за №№ 657 та 664 "Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 27.08.2010 № 834",  

якими було  затверджено зміни до Типових навчальних планів для 5-9 класів та 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів

Оновлені навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня в редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 29.05.2014 № 664.

 
Завантажити наказ МОН «Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеню» від 27.08.2010 № 834 (із змінами).

Пропонуємо вашій увазі основні зміни в навчальних планах:

- відміна обов’язкового вивчення другої іноземної мови починаючи з 5-го класу в тих школах, де для цього поки що немає умов (відсутність вчителя тощо).
Однак є і варіант Типових навчальних планів, який дозволяє вивчати дві іноземні мови. Години, які планувалися для вивчення другої іноземної мови, школа може спрямувати на посилення вивчення інших предметів та запровадження курсів.

- розроблено варіант Типових навчальних планів, що передбачають вивчення мови національної меншини: болгарської, вірменської, гагаузької, івриту, корейської, кримськотатарської, молдовської, німецької, новогрецької, польської, російської, румунської, словацької, угорської (за необхідності – й інших мов). Також значно збільшено кількість годин на вивчення рідної мови у школах з навчанням мовами національних меншин.

- розроблено варіант Типових навчальних планів, яким передбачено вивчення етики чи курсів духовно-морального спрямування (християнської етики та ін.) у 5-6 класах.
"При цьому курси духовно-морального спрямування можуть впроваджуватися лише за умови письмової згоди батьків усіх учнів класу та за наявності підготовленого вчителя", - зазначають у МОНУ.

- перерозподілено й години на вивчення алгебри і геометрії у 7-му класі: на вивчення алгебри – 2,5 години, геометрії – 1,5.

Розроблено варіанти Типових навчальних планів для вечірніх (змінних) шкіл.

Внесено зміни і до навчальних планів для старшої школи, а саме: на півгодини збільшено час на вивчення предмета "Захист Вітчизни".

"Усі зміни підтримані учасниками Всеукраїнської наради з питань загальної середньої освіти, що відбулася в Міністерстві освіти і науки України 27 травня", - повідомили у Міністерстві освіти і науки України.