Підземні, печерні та водяні школи світу

23.07.2014 13:12
Ми звикли, що традиційна школа - це сіра будівля, з класними кімнатами, довгими коридорами, спортзалом та їдальнею. Але в світі не все так сіро і одноманітно, є школи, які значно відрізняються від середньостатистичних навчальних закладів.
 

Підземна школа Terrasetpta Elementatary School  в США 

Школа  знаходиться під землею, в місті Рестон, штат Вірджинія. Школа була побудована в середині 1970-х років, коли США 

потрясла енергетична криза. У країні був введений режим економії енергії, яка використовувалася, в тому числі і для опалення шкіл. Міська влада не придумали нічого більш економічного, ніж побудувати школу, яка сама б себе зігрівала. З цією метою земляний пагорб зрізали, побудували будівлю і знову засипали його землею, передбачивши не тільки те, що школа сама себе буде зігрівати, а й систему охолодження будівлі. 
 
Сьогодні Террасет - це не тільки сама енергозберігаюча школа в США, але й одна з головних туристичних визначних пам'яток Рестона. 
У всіх інших аспектах, школа Террасет є звичайнісіньким навчальним закладом, зі стандартною навчальною програмою. 
 
 

 Школа на воді  в Компонг Луонг (Камбоджа)

Плавуча школа знаходиться в Камбоджі. Але в цьому регіоні таке розташування школи нікого не дивує, так як будинки, магазини та інші будівлі тут, в прямому сенсі, плавають. 
Взагалі плавуче село Кампонг Луонг знаходиться на озері Тонлесап, в Камбоджі. У школі налічується близько 60 учнів. У навчальному закладі знаходиться всього один великий клас, де хлопці вчаться і проводять вільний час. 
 
Для учнів плавуча школа стала другою домівкою в прямому сенсі цього слова - вчаться в ній в основному сироти. Тут же вони і живуть. Батьки багатьох з них загинули під час рибної ловлі: в сезон дощів рівень води в озері істотно піднімається і ходити по 

ньому на човнах стає досить небезпечно. 
Інші діти плавають в школу в спеціальних тазиках, які слабо нагадують човен. 
 
Туристи, які відвідують даний регіон, часто навідуються в цей незвичайний навчальний заклад, тому школярі мають багато солодощів та навчальних приладдь і виглядають, абсолютно щасливими і радісними дітьми.
 
 
 
 

Кочова школа  Канелекен (Якутія) в Росії 

А ось дітям, які навчаються в цій школі, несказанно повезло. І це не тому, що у них сучасний навчальний заклад, а внаслідок того, що вони мають можливість жити з батьками і отримувати класичну шкільну освіту. До недавнього часу діти з кочових племен Північних регіонів Росії змушені були або вчитися і жити в школах-інтернатах, місяцями не бачачи рідних, або зовсім не отримували освіти. Сьогодні ця проблема вирішується за допомогою кочових шкіл, яких в Росії з кожним роком стає все більше і більше. У Якутії подібних шкіл вже більше десяти. 
Одна з таких кочових шкіл - "Кенелекен". Її по праву можна назвати самою маленькою школою за чисельністю учнів і персоналу. 
Подібні навчальні заклади нараховують від 6 до 8 учнів, де працюють 2-3 педагоги. Однак це не заважає дітям отримувати такі ж знання, вміння та навички, як і їх осілим одноліткам. Кочова школа обладнана супутниковим Інтернетом, що дає можливість спілкуватися із зовнішнім світом. Діти займаються за спеціально складеним розкладом.  
 
 

Печерна школа в Китаї 

Китай не перестає дивувати нас економічними чудесами і однією з передумов даного явища по праву можна вважати тягу цих людей до 

знань. Підтвердженням тому служить унікальна школа в провінції Гуйчжоу (Guizhou). 
Корінне населення цього регіону, живе досить скромно. І оскільки коштів на будівництво школи не було, навчальний заклад було вирішено розмістити в найближчій печері. 
Тут були обладнані класи, спортивний майданчик і зона відпочинку. 
Спочатку школа була розрахована на один клас, проте сьогодні її вихованцями є 186 дітей. До школи учням доводиться добиратися по шість годин щодня.