Після 9 класів вже не можна стати бакалавром

19.02.2016 17:13

На засіданні Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації говорилось про особливості вступної кампанії 2016 року. Вона матиме певні відмінності порівняно з минулим роком.

Так, у 2016 році зарахування до навчального закладу відбуватиметься в одну хвилю. Відповідно до законодавства, прийом учнів до технікумів і коледжів для здобуття вищої освіти на базі 9 класів здійснюватиметься останній рік. Надалі абітурієнтів прийматимуть лише після здобуття повної середньої освіти. Також цього року для вступу на спеціальність «молодший спеціаліст» документи мають подаватися лише в паперовому вигляді.

Ще одне важливе нововведення стосується сільської молоді. Раніше майже половина жителів сіл вступала до навчального закладу за цільовим направленням. Нині їх скасували. Кількість пільгових місць для вступу поза конкурсом також обмежена – замість 20 % залишилось лише 5 %. Такі зміни створять рівні умови для всіх абітурієнтів, зазначили в департаменті.

Що ж стосується майбутньої державної підсумкової атестації, як і раніше, вона відбуватиметься у формі іспитів. Обов’язковими іспитами залишаються українська мова, для гуманітарних спеціальностей – історія України, для технічних – математика. Третю дисципліну обирають самі учні.

Крім того, відтепер випускники коледжів мають право вступати до вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівня акредитації не лише на споріднені, а й на інші спеціальності, склавши фахові випробування.