Профспілки вимагали мінімальну зарплату 2757 гривень

18.12.2015 14:32

17 грудня 2015 року, під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України представники профспілок в ході масової акції протесту вимагали встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму з урахуванням податків, обов'язкових зборів і внесків - 2757 гривень та забезпечити щоквартальне її підвищення на рівень інфляції. 

Хоча у проекті Держбюджету-2016 Урядом пропонується залишити до травня 2016 року мінімальну заробітну плату у розмірі – 1378 гривень, при фактичному прожитковому мінімумі для працездатних осіб - 2757 гривень, станом на жовтень 2015 року.



Виступаючи на мітингу, Голова ФПУ Григорій Осовий, наголосив, що за півтора роки діяльності Уряду втрачено 2 млн. робочих місць. Заробітна плата впала на 30%, а ціни, товари та комунальні послуги зросли кілька разів. А в проекті Держбюджету на 2016 рік пропонується заморожування зарплати, прожиткового мінімуму – це подальше падіння економіки.
 

Крім того, профспілки вимагають: 

   Передбачити кошти для встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Грошовий розрив між цими показниками вже сьогодні складає 265 гривень.

   Зупинити вилучення з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхових коштів в сумі 1 500 000 тисяч гривень, оскільки це призведе до погіршення забезпечення працівників виплатами по лікарняних листках, вагітності та пологах, оплати лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.

  Відновити з січня 2015 року санаторно-курортне лікування працівників та оздоровлення дітей за участю Фонду соціального страхування.