Профтехосвіта України буде реформована

25.11.2014 15:15

В найближчий час професійна освіта в Україні буде реформована. Про це говорилось Міністром освіти і науки України Сергієм Квітом на засіданні експертної групи з реформування системи професійної освіти

Реформування, очевидно, беде проходити  на основі досвіду Бельгії та Нідерландів. Саме до цих країн нещодавно їздив переймати довід Міністр освіти. 

Сергій Квіт наголосив, що реформу професійної освіти слід здійснювати синхронно з імплементацією нового закону «Про вищу освіту». Крім того, необхідно змінювати підготовку кваліфікованих робітників в умовах сучасної, а не колишньої централізованої економіки. 

Суспільство вимагає, а керівництво Міністерства освіти і науки має політичну волю до того, щоб, опираючись на експертне середовище, використавши кращі зарубіжні підходи, реформувати українську професійну освіту. При цьому, наголосив Сергій Миронович, має бути збережена в освіті наявна сьогодні матеріальна база та інтелектуальні ресурси системи професійно-технічної освіти.

Тарас Фініков, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики, зробив презентацію голландської моделі професійної освіти, особливу увагу приділивши досвіду оптимізації мережі та створенню багатопрофільних професійних коледжів, механізму фінансування та управління, автономії в обранні навчальними закладами навчальних програм та педагогічних технологій.

Учасники засідання дійшли спільної думки про необхідність розроблення концепції реформування професійної освіти та за результатами її громадського обговорення передбачити відповідні норми в новому рамковому законодавстві про освіту. Разом з тим, ряд кроків планується здійснити у ближчій перспективі ще до завершення законотворчого процесу, - повідомляє офіційний сайт освітнього відомства.