ПТНЗ пообіцяли збільшити фінансування

29.01.2016 19:08

У пятницю 29 січня 2016 року, представники професійно-технічних навчальних закладів, батьківських комітетів, профспілкових організації ПТНЗ вийшли на пікет біля Міністерства освіти і науки України та Верховної Ради України.

Як розповів заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, на сьогодні в 50 училищах не відкрито фінансування. А це означає, що немає ні зарплат, ні стипендій, ні харчування. 

Тож мітингарі висловили свій протест проти знищення системи ПТО, що загрожує галузі у зв’язку з ухваленням Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», через децентралізацію фінансуватись галузь повинна з місцевих бюджетів.

Голова Комітету ВР з питань науки і освіти  Лілія Гриневич вийшла до мітингувальників. Вона розповіла мітингувальникам про напрацьовані рішення

– Комітет ВР з питань освіти і науки скликав цю нараду, щоб вирішити проблему, яка сьогодні склалася. Проблема вам усім дуже добре відома і зрозуміла – передання фінансування ПТО до міст обласного значення, але без жодного ресурсу, без субвенцій, – звернулась Лілія Гриневич до представників галузі ПТО, які зібрались під Верховною Радою України. – Ми сьогодні зареєстрували два проекти, які мають вирішити цю проблему, і наступного тижня парламент має їх проголосувати.

На думку Лілії Гриневич, діти у системі ПТО отримують не тільки професію, а й здобувають середню освіту. А це означає, що вони мають отримувати освітню субвенцію, яка так само йде на кожну дитину в загальноосвітню школу. Крім того, має бути надана субвенція на підготовку робітничих кадрів. І лише другу частину фінансування можуть додавати органи місцевого самоврядування, – зокрема заявила Лілія Гриневич.