Реформи у вищій освіті не припиняються

31.07.2014 21:00

Минув місяць, як народні депутати України 1 липня 2014 р. прийняли 276 голосами новий Закон України "Про вищу освіту". І лише 31 липня Президент підписав названий документ. Це результат перемовин Міністерства освіти та Глави держави.  

На цю проблему у своєму Facebook звернула увагу перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. Також за її словами, Міністерство фінансів ініціює накладення вето на прийнятий закон: 
"Президент досі не підписав новий закон про вищу освіту. Мінфін пропонує ветувати. Ведемо перемовини....", - зазначила перший заступник міністра.

Очевидно, причина цьому, відсутність коштів у державному бюджеті. А від так, неприйняття нового Закону ставить хрест на розпочтаих реформах у вищій освіті:  встановлення рівнів та ступенів освіти, ліквідація рівнів акредитації вищих навчальних закладів, запровадження академічного та першого наукового ступеня - доктор філософії, запровадження Національного агентства з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, встановлення нового порядку набуття ВНЗ статусу національного, започаткування дослідницьких університетів, закріплення на законодавчому рівні системи зовнішнього незалежного оцінювання, розширення реальної автономії вищих навчальних закладів тощо.