Реформи в освіті йдуть: навчання - 10 років + профільна школа - ще два!

21.11.2014 14:47

Обговорення Стратегії розвитку загальної середньої освіти України на період 2012-2025 років проходило 20 листопада 2014 р. у Міністерстві освіти і науки України за участю членів Громадської ради при МОН, вчителів та директорів шкіл країни, представників управлінь освітою місцевих органів влади, громадських об’єднань.

Зазначимо основні постулати освітянської реформи:

- Навчання в школі буде тривати 12 років: по 5 років у початковій і базовій школах та ще 2 роки - в старшій. Від так, десятирічна освіта буде оджнакова для всіх, а профільна - за трьома напрямками.  

- Ще до прийняття базового Закону України «Про освіту» буде здійснено реформаторські кроки. 

- Державна підсумкова атестація буде проходити у формі зовнішнього незалежного оцінювання і експерименту – порогового бар’єру «здав», «не здав».

- Професійно-технічні заклади будуть об’єднуватись в потужні професійно-технічні центри.

- Фінансування вищої освіти буде відбватись за принципом ваучерної системи, коли гроші йдуть за тим, хто навчається.

Як зазначив, експерт Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні, член робочої групи розробників стратегії розвитку загальної середньої освіти України Володимир Ковтунець, діти повинні навчатися 12 років. «По-перше, обсяг матеріалу, який потребує людина в сучасному світі не вкладається в 11 років навчання, по-друге – більшість європейських країн мають 12-річну освіту, і наш документ часто не визнається у світі через формальні ознаки». Адже, людина у 17 років ще не може знайти себе на ринку праці. 

Фінансувати дошкільну та початкову освіти має територіальна громада з допомогою держави. Старша школа закріплюється за управліннями області, або за державою. Крім того, професійна освіта - залишається у підпорядкуванні держави.

Старша школа може поєднуватися з професійною освітою. Таким чином, у старшій школі буде 3 напрямки: профільна академічна освіта – для підготовки до вищих навчальних закладів, професійна освіта і повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта з формуванням відповідного рівня кваліфікації і повна загальна середня освіта.

Голова підкомітету Громадської ради при МОН України Галина Склярова, підкреслила, що дискусію щодо реформ в освіті  буде продовжено вже 12 грудня, коли відбудеться круглий стіл за участю директорів шкіл.