Шестиденка таки не пройшла

07.09.2014 14:43

Незамітно промайнула 6 вересня перша субота нового 2014-2015 навчального року. Згідно думок у серпні вона мала стати робочою, однак сталось все на так. Від шестиденки практично відмовились загальноосвітні навчальні заклади у всіх регіонах України. Причому канікули будуть збільшеними. Тобто, відпрацювання навчального матеріалу - за рахунок ущільнення. Майже не будуть навчатись по суботах учні 1-4 класів - лише навчальні екскурсії. 

Першим відмовився від шестиденки Київ. «Ми вирішили залишити існуючу систему навчання з можливістю введення плаваючого графіка канікул  в залежності від погодних умов і ситуації з енергоносіями в столиці, – розповіла заступник голови КМДА Ганна Старостенко. 


В той же час, практично всі ВНЗ перейшли частково на шестиденний роюбочий тиждень. Київський національний університет імені Шевченка, як і більшість ВНЗ України - на шестиденку переходять не повноцінно: дві суботи працюватимуть, третю – будуть відпочивати. До 15 грудня завершать перший семестр, до 30 й сесію. Далі – канікули до весни, і знову за новою системою. 

Різниця в регіонах - лише в канікулах. На заході та півдні України - будуть збільшені зимові канікули за рахунок осінніх і весняних, але практично без субот. 

В управлінні освіти Львівщини рекомендують скасувати осінні та весняні канікули, а робочими зробити тільки чотири суботи на семестр. З 8 грудня по 25 січня у школах будуть зимові канікули. Тут, як і на Тернопільщині, учні 5-11 класів відпрацьовуватимуть у першому семестрі дві останні суботи вересня та дві перші суботи жовтня, а у весняному семестрі – дві суботи травня (у школярів не буде вихідних 9 березня, 1 травня, 4 травня, 11 травня). Проте це не стосується школярів 1 – 4 класів, для яких ущільнять програму, а в чотири робочі суботи проведуть навчальні екскурсії. З 26 січня до 29 травня триватиме другий семестр. 

На Волині навчатись будуть через суботу. Однак, зимові канікули будуть тривати два місяці. На Буковині взагалі по суботам будуть навчатись лише у ВНЗ. 

 На Одещині шестиденку взагалі не сприйняли. Осінні і весняні канікули будуть переносені на січень 2015 р.,  29 грудня діти підуть на канікули, і це буде два тижні зимових канікул, два тижні осінні, плюс весняні три тижні», - каже заступник міського голови Одеси Зінаїда Цвірінько.  

 

На Півночі і в центрі - збільшені осінні та весняні канікули 

Лише трохи більше третини шкіл (36-38%) використовують шестиденку в центральних областях - на Кіровоградщині (193 із 536 ЗНЗ) та на Дніпропетровщині (близько 400 з 1009). Решта - обрали варіант ущільнення графіку, інтенсифікації навчального процесу та методику дистанційного навчання. А всі вони збільшать осінні та весняні канікули, залишивши двотижневими зимові канікули. Осінні канікули триватимуть з 27 жовтня по 9 листопада 2014 року. Весняні  – з 9 по 29 березня 2015 року, а період зимових канікул залишать без змін.