Школи, які не закриють, буде фінансувати Міністерство освіти

15.01.2015 17:17

Перший заступник Міністра Інна Совсун та керівник освітніх програм Центру дослідження суспільства Єгор Стадний розповіли про фінансування освіти в 2015 р. на брифінгу, організованому ГО Центр дослідження суспільства в Українському кризовому медіа-центрі 15 січня 2015 року. 

Інна Романівна звернула увагу на те, що новим бюджетом передбачено, що всі кошти на загальноосвітні заклади напряму йтимуть від Міністерства освіти і науки України до областей, а далі розподілятимуться за відповідною формулою. "Справа у тому, що раніше школи фінансувалися з місцевих бюджетів, і якщо цих коштів не вистачало, то в рамках субвенції вирівнювання з державного бюджету  місцевим надавалися ці кошти. Сьогодні, в рамках заявленого Урядом і Президентом України курсу на децентралізацію, субвенція вирівнювання в тому вигляді, в якому вона існувала раніше, не діятиме. «Забезпечення повної загальної середньої освіти є обов’язком держави, це одне з прав громадянина. Реалізація права дитини на отримання якісної освіти не може залежати від того, чи вистачає коштів у місцевому бюджеті», - підкреслила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра освіти і науки повідомила, що радикальних змін чи зменшень зарплат у вищій освіті не планується. «Якщо подивитися на обсяг грошей, які виділяються Міністерству освіти і науки на фінансування державного замовлення у вищій освіті, то ці показники є вищими, ніж минулого року, враховуючи, що Міністерству передаються вищі навчальні заклади Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної фіскальної служби України», - зазначила перший заступник Міністра.

На думку експерта Єгора Стадного, згідно із Законом України 76-VIII  «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» відбудеться оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів, в першу чергу, в сільській місцевості. Закон скасовує два мораторії на закриття шкіл: перший -  що закриття шкіл в сільській місцевості може бути лише за згодою місцевої громади; другий - що школи в сільській місцевості відкриваються незалежно від кількості учнів. «Вартість навчання одного учня в сільській школі значно більша, ніж у місті. Разом з тим потрібно простежити, щоб не відбулося невиправданого закриття освітніх закладів там, де цього робити не можна»,- наголосив Єгор Стадний. Крім того, він вважає, що оптимізація мережі шкіл не повинна торкнутися безкоштовного проїзду учнів та педагогів в сільській місцевості.

А загалом у бюджет на 2015 рік видатки по Міністерству освіти і науки не мають скорочень, а навпаки підвищені на 3%. Зокрема, навіть з врахуванням нових університетів збільшено на 64 млн. грн. видатки на статтю підготовки кадрів ВНЗ ІІ-IV рівня акредитації, на 800 млн. грн., порівняно з 2014 роком, збільшено видатки на підготовку кадрів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації. Як повідомив директор Центру суспільних досліджень, найзначніше збільшення видатків на підготовку кадрів відбулося для закладів освіти силових структур. Фінансування науки в Україні збільшено на 17%. до 344 млн. грн., що на 17% більше ніж минулого.

Керівник освітніх програм Центру дослідження суспільства також повідомив, що пільговий проїзд на залізничному транспорті для студентів у бюджеті 2015 року збережено в обсязі 2013 року, тобто 38 млн. гривень.

За словами експерта, у бюджеті передбачено зменшення пенсії для наукових та науково-педагогічних кадрів з 80% до 60 % від відповідного рівня заробітної плати. Але підкреслив, що ця норма не стосується тих, хто вже отримує пенсію.