Школи будуть атестувати за результатами ЗНО? Обговорюємо проект атестації навчальних закладів

17.07.2014 10:52

Міністерство освіти і науки України на офіційному веб-сайті в рубриці «Громадське обговорення» оприлюднило проект Концепції Порядку державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів та об’єднань.

Проект Концепції розроблено робочою групою у складі педагогічних працівників, науковців, представників громадськості, органів управління освітою згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 08.04.2014 № 329. 

Від тепер, кожен з освітян може запропонувати свої зміни до процесу державної атестації навчальних закладів. Часу достатньо - до 10 вересня 2014 р. Зауваження та пропозиції можна надсилати  на електронну адресу: dsm1@ukr.net.

На думку членів робочої групи, представлений проект потребує подальшого суттєвого доопрацювання, деталізації та розроблення уніфікованих методик оцінки по окремих критеріях. 

Зокрема, атестація, як і раніше буде проходити раз на 10 років, але не більше 15 днів. 

Розробники пропонують 19 критеріїв за якими будуть атестуватись навчальні заклади. 

Перший із них - порівняння результатів зовнішнього та внутрішнього оцінювання, в тому числі кореляція результатів ЗНО випускників 11-х класів із результатами у додатках до документів про освіту (у динаміці за роками атестаційного періоду)


Крім цього, дієвість впровадження інноваційних педагогічних технологій, задоволення потреб учнів (вихованців) в організації різних форм позаурочної навчально-виховної роботи, а також організація професійного розвитку на рівні навчального закладу, самоосвіта вчителів тощо.   

Ну і звичайно, суспільний рейтинг навчального закладу: авторитет у громаді, думка батьківської громадськості, громадських організацій.

З текстом Концепції Порядку державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, навчально-виховних комплексів та об’єднань можна ознайомитись за посиланням на нашому сайті: Проект Концепції порядку ДЕРЖАВНОЇ АТЕСТАЦІЇ.doc (67072)

Передбачається, що Порядок та критерії використовуватимуться до прийняття нової редакції базового Закону України «Про освіту», проект якого зараз розробляється.