Тепер депутати можуть закрити школи

19.01.2015 16:25

Не дивлячись на суспільний спротив урізання прав освітян, Верховна Рада, приймаючи бюджет (Закон України від 28.12.2014 р. № 80-VIII) таки врахувала пропозиції уряду у Прикінцевих положенях (так званий п. 9). У ньому і залишились можливості влади до економії. 


 
Законом України від 28.12.2014 р. № 80-VIII  установлено, що норми і положення того чи іншого Закону України застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (п.9 Прикінцевих положень)
 
Так, відтепер,стаття 36 Закону України «Про освіту» та ст. 11 Закону України «Про загальну середню освіту»  дозволяє закривати школи рішенням місцевої влади без згоди загальних зборів територіальної громади чи референдуму, як було раніше. Також створення сільських шкіл тепер буде можливим лише за наявності не менше п’яти учнів у класі школи села та селища. Проте Закон про бюджет дає змогу виконувати цю норму, як і норми про наповнюваність груп у дитячих садках, з огляду на наявні кошти. В першу чергу це стосується сільських шкіл. В яких утримання середньостатистичного учня доходить до 60 тисяч гривень в рік. 
 
Подібна практика може бути застосована до позашкільних навчальних закладів комунальної форми власності, дошкільних навчальних закладів, а також ДЮСШ. 

Більш того, згідно із змінами до ст. 10 Закону України "Про фізичну культуру і спорт", "Порядок та розмір плати за навчання у дитячо-юнацьких спортивних школах встановлюються Кабінетом Міністрів України. Діти із багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, навчаються у дитячо-юнацьких спортивних школах безоплатно. 
 
До слова, також вирішено зменшити з трьох до 2 годин на тиждень вивчення обовязкових уроків фізичної культури. 
 
Наразі для України є традиційною для кризових років практика обмеженого застосування — виконання норм освітнього законодавства в обсязі, який дозволяють наявні кошти.
.