Тепер вступ до ВНЗ лише через ЗНО, а 20% держзамовленя - кращим ВНЗ

11.10.2014 13:37

З 2016 року зміниться система державного замовлення та вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів. 

Так, за словами першого заступника мінстра освіти Інни Совсун, -  міністерства, які є замовниками, розподілятимуть до 80 % державного замовлення, а решта – 20%, додаватиметься тим, де навчатимуться найбільш підготовлені абітурієнти. За словами ІнниРоманівни, у процесі реалізації такої системи розподілу державного замовлення необхідно вирішити концептуальне питання, яким чином стимулювати процес вибору кращим абітурієнтом кращого вищого навчального закладу.

Це випливає з положень нового Закону України "Про вищу освіту", адже сильний абітурієнт сам обере сильний університет, але всі усвідомлюють, що зараз існує попит на не якісну освіту, і сильніші абітурієнти підуть по найменшому шляху спротиву, де простіше й легше отримати диплом", - зазначила в ході круглого столу "Вступна кампанія 2014" перший заступник міністра.

Вона також зазначила, що в 2014 році  спостерігалася тенденція зменшення попиту на юридичні та економічні напрями підготовки та збільшення на ІТ- спеціальності.

Крім того, присутній  на цьому заході директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук розповів, що прийом до всіх ВНЗ з 2015 року буде здійснюватися лише за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. «ЗНО лишається важливим чинником вступної кампанії», - наголосив Ігор Леонідович.

Як зазначив І.Лікарчук, у 2016 році абітурієнт, подаючи заяву для участі у ЗНО, буде одночасно формувати список університетів за рейтингом, куди він хоче вступати. Після складання зовнішнього незалежного оцінювання Український центр оцінювання якості освіти за допомогою комп’ютерних систем та, користуючись запропонованим абітурієнтом рейтингом, буде пропонувати абітурієнта вищим навчальним закладам.

Від так, за два роки,  що залишились до впровадження нової системи розподілу державного замовлення, університетам необхідно вирішити питання, як привабити найбільш підготовлених абітурієнтів.

"Університети повинні змінити тактику. Замість того, щоб заробляти гроші за рахунок кількості студентів, треба навчитися заробляти за рахунок наукових досліджень", - підкреслила Інна Совсун.