У Латвії застрайкували вчителі та викладачі ВНЗ

27.11.2015 18:49

27 листопада у Латвії почався страйк учителів, вихователів дитсадків, викладачів ВНЗ та науковців. 

Майже 25 тисяч страйкарів заявляють, що виступають не тільки проти браку фінансування, а й проти ставлення до освітян, оскільки уряд Латвії протягом багатьох років не виконує зобов’язань, передбачених нормативними актами.

Голова Лієпайської міжрайонної профспілкової організації Індра Мокоренко зокрема заявила: “Педагоги влаштовували пікети, вуличні ходи безліч разів… Але жодних результатів це не принесло. Нас не чують, і не факт, що навіть під час цього страйку почують так, як нам хотілося б”.

Працівники освіти висувають дві вимоги. Перша полягає в тому, щоб раніше зарезервовані 9 млн. євро були спрямовані на вдосконалення чинної системи зарплат, особливо в дошкільних закладах і малих школах. Друга стосується фінансування вищої освіти і науки.

Міністр освіти і науки Латвії  Маріте Сейле у відповідь на вимоги педагогів, спорожнілі виші, школи та дитсадки заявила, що “жоден уряд не буде таким багатим, щоб задовольнити вимоги кожного”. Її відповідь педагогам містила також і фразу про те, що “компроміси будуть потрібні і в майбутньому”.