У викладачів вишів виростуть зарплати?

05.02.2015 14:10

Новий Закон України "Про вищу освіту" вносить позитивні зміни у навчальний поцес та навантаження викладачів. Так, за словами міністра освіти  і науки Сергія Квіта, з 2015/2016 навчального року академічне навантаження на викладачів зменшиться з 900 до 600 годин, які відтепер матимуть змогу більше часу приділяти саме науковій та дослідницькій діяльності. Це означатиме, що і студенти також матимуть менше аудиторне навантаження, приділяючи більше часу самостійній роботі.  

Від так, значна увага відтепер приділятиметься збільшенню наукових компонентів у навчальному процесі:  не менше 25% предметів із навчального курсу студенти обиратимуть самостійно.



Сергій Миронович також відзначив, що можуть з'явитися нові наукові дисципліни, в які будуть інтегровані по кілька профільних предметів, і самі навчальні заклади на власний розсуд обиратимуть, які предмети їм потрібні, а які ні.

"Новий закон про вищу освіту відкриває великі можливості перед вишами та надає їм широку фінансову, академічну та організаційну автономію, що, у свою чергу, створює сприятливі умови для підвищення рівня освіти та якості знань", - відзначив Сергій Квіт.

Однак, ще одним кроком виконання вказаного Закону стане скорочення кількості вищих навчальних закладів, а головним критерієм відбору буде високий рівень академічної та наукової підготовки, яку отримуватимуть студенти. За словами міністра освіти і науки, до кінця навчального року таких вишів може залишитися не більше 270.