Українська вишиванка завжди була і залишається символом материнської любові, душею нашого народу. Колоритні візерунки, виконані різноманітними стилями на білому полотні, радують око, зігрівають серце. Саме парадом вишиванок зустрічали велике державне свято – День Конституції України та розпочинали святкування дня села жителі Слоутської сільської ради. 

Біля Слоутського НВК зібралися люди різного віку, різних поколінь у вишитих сорочках, дівчата з різнокольоровими стрічками у волоссі, хлопці в шароварах. З державними прапорами багатолюдна колона пройшла центром села і зупинилася біля будинку культури. Святковості заходу додавав духовий оркестр військової частини м. Шостка, працювала виїзна торгівля, для розваг дітей була організована надувна гірка.

Знаменною подією цього дня для всіх слоутчан стало відкриття пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам села, які не повернулися з афганської війни, і тим, хто вже пішов з життя.
З Днем Конституції України, днем села жителів села привітали голова Глухівської районної державної адміністрації Олексій Ткаченко, Слоутський сільський голова Галина Прилуцька, гості з міста, сусідніх районів. Урочистості продовжилися у сільському будинку культури. Кожен мав змогу на екрані переглянути відеофільм місцевого режисера Віктора Левченка, присвячений пам’яті загиблого на афганській війні односельця Михайла Оничка та всім воїнам-інтернаціоналістам села.
Під святкові фанфари на сцену вийшли ведучі Людмила Ковальчук та Андрій Гриценко запросили всіх на звітний концерт аматорських колективів Слоутського будинку культури в рамках районного фестивалю «Зорі над Клевенню». Відкрив концертну програму жіночий ансамбль «Мальви» (керівник Любов Половець).


Слоутчани люблять свій будинок культури, пишаються досягненнями самодіяльних артистів. З нагоди свята виготовлені власноруч подарунки для будинку культури вручили сільські майстрині Наталія Шакотько, Світлана Щербакова та Ігор Чорноус, подарунком якого стала світломузика для дискозалу.
Гучними оплесками зустрічали юних артистів – дитячий драматичний колектив (кер. Галина Ковальчук) і дитячий танцювальний колектив СБК (кер. Алла Задко і Галина Кулик). Багато народних пісень у репертуарі фольклорно-етнографічного ансамблю (кер. Галина Гриценко), які линуть з самої глибини жіночого серця. Одна з таких пісень «Попід мостом, мостом» прозвучала у виконанні ансамблю і на святковому концерті.
Завжди багато оплесків глядачів зривають виступи драматичного колективу СБК, запальні пісні чоловічого гурту «Вершники» (кер. Віктор Тур) і ліричні у виконанні тріо «Горлиця», художнім керівником якого вже не один десяток років є Микола Науменко, душевні мелодії Любові Половець. Хочеться відзначити і танцювальний колектив будинку культури, постановниками номерів якого є Наталія Радченко, Ілона Фесенко, Альона Нахабич та Віктор Тур. На зміну старшому поколінню зростає творча молодь. Прикладом тому є солістки гуртка сольного співу Вікторія Половець, Ірина Сачко та чарівний дівочий дует у складі Лізи Левченко та Владислави Садовської, переможців та призерів багатьох молодіжних всеукраїнських та міжнародних конкурсів.
Успіх концертної програми залежить також від якісного звуку. Незмінними звукооператорами багатьох культурно-масових заходів у Слоуті є Євген Левченко та Владислав Осокін.
Концертна програма аматорів сцени Слоутського сільського будинку культури, присвячена рідному селу, була цікавою, насиченою, різножанровою і промайнула як одна мить. А після урочистостей розпочалися масові гуляння та гостинне застілля.