Учителі та батьки незабаром будуть визначати, які видавати підручники

27.06.2014 15:05

На колегії Міністерства освіти і науки України, що проходила у четвер 27 червня 2014 р., велика увага приділялась шкільним підручникам. 

Підручники для  6-х класів можуть бути надруковані невчасно, але вони будуть дешевші.

По-перше Держказначейство не перераховує видавництвам 52 млн. грн., - повідомляє офіційний сайт Міністерства освіти і науки. По-друге за словами заступника міністра Павла Полянського «Згідно з законодавством, видавці мають друкувати підручники тільки на папері вітчизняного виробництва».  За словами заступника Міністра, вітчизняного паперу в потрібній кількості не вистачає.  

Крім того, вартість підручників в 2014 році буде на 5-6 гривень меншою, ніж в попередні роки, - зазначив на колегії в. о. директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН Казимир Левківський. 

Також на зібранні обговорюваось питання щодо впливу споживачів (учителів, учнів та батьків) на відбір якісних підручників. директор освітніх програм Міжнародного фонду «Відродження» Георгій Касьянов  запропонував розпочати демонополізацію сектору видання підручників; нейтралізацію олігополії (структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива); забезпечення фінансової прозорості процесу.

Це можливо зробити через позбавлення  Міністерства значної частини розподільчих контрольних функцій і делегувати їх тим установам чи інституціям, які наближені до споживача. Міністерство освіти і науки повинно встановлювати лише рамки, а контролювати – справа громадськості та споживачів.

Цю думку також підтримав і сам міністр Сергій Квіт. Він зазанчив, що Позиція Міністерства освіти і науки полягає в тому, що професійний відбір не повинні робити державні службовці. Міністерство повинно приймати рішення, в який спосіб ефективно витрачати державні кошти. Ефективне витрачання державних коштів можливе тільки на підставі професійних рішень тих людей, які є фахівцями у галузі.