Уряд на педагогах не буде економити, але заплатимо 1,5% на армію

28.07.2014 16:28

Важкі фінансові умови в результаті провкедення АТО на сході України змушують уряд скоротити бюджет. Вже яукий день в суспільтві обговорення питання щодо урізання зарплат бюджетників. 

Уряд України також пропонує скоротити витрати на утримання всіх контролюючих органів і інспекцій на 70%. Глава уряду Арсеній Яценюк  зазначив, що зараз в Україні "близько восьми десятків різного роду інспекцій, контролюючих інстанцій, установ, які в основі своїй гроші збирають тільки собі в кишеню, а не для Державного бюджету, і точно ніяким позитивним чином не впливають на розвиток української економіки".

Найбільше відчують на своїх гаманцях зменшення зарплат високопосадовці.  Народні депутати України і члени Кабінету Міністрів – всі будуть сидіти на голому окладі. Це мінус 400 мільйонів гривень по центральних органах виконавчої влади, повідомив Аресній Петрович на брифінгу в понеділок, 28 липня. 

Кабінет Міністрів не скорочуватиме соціальні витрати та заробітні плати Незважаючи на те, що через війну на Сході України витрачаються мільярди гривень, "що через присутність російських терористів і російської армії на кордонах України і всередині України іноземні інвестори звернули свою активність і очікують стабілізації ситуації", Уряд України знайшов можливість не зменшувати соціальні витрати, "не скорочувати фактичний розмір заробітних плат, не відправляти всіх у неоплачувані відпустки, а залишити рівень соціального забезпечення, який був", розповів Премєр-міністр. 

Середня заробітна плата учителіву середній освіти складає 2500 гривень. Молодий учитель, після магістратури, має базовий оклад у розмірі 1474 гривні. Це лише на пару сотень гривень більше, аніж отримують шкільні техпрацівники.

Він зазначив, що в проекті змін до Державного бюджету України уряд пропонує додаткове фінансування для українських Збройних Сил, Національної гвардії і всіх задіяних в антитерористичній операції у 9,1 мільярда гривень. Окрім того, проект змін до Держбюджету передбачає виділення окремо мільярда гривень на соціально-економічний розвиток регіонів.

Також уряд пропонує заборонити проведення всіх видів перевірок, окрім Державної фіскальної служби і тих перевірок, які потребують безпосередньо персонального рішення Уряду.

Проект змін до Держбюджету передбачає введення тимчасового податку - військового збору в розмірі 1,5% додатково до податку на доходи фізичних осіб. Цей тимчасовий податок вводиться лише до кінця поточного року.

"Цих 1,5% будуть напряму йти на фінансування Збройних Сил", - зазначив Яценюк.

«Якщо ми це приймаємо, ми маємо чим фінансувати Збройні Сили, відновлювати Донецьк і Луганськ, як допомагати всій Україні, і ми отримуємо від Міжнародного валютного фонду і Світового банку 1,5 мільярда доларів США. Якщо ми це не приймаємо, то ми це все не отримуємо.
І тому моя категорична вимога – прийти в парламент і проголосувати. На їхні рейтинги це ніяк не вплине. Це політична відповідальність Уряду України, і ми цю відповідальність на себе взяли», - підсумував Прем’єр-міністр України А.Яценюк.